eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Az új koronavírus betegeinek ápolására alakítanak ki szükségkórházat az indiai Asszám államban fekvő Gauháti egyik sportcsarnokában 2021. április 19-én. A koronavírussal igazoltan fertőzöttek száma több mint 15 millió Indiában, a második legmagasabb a világon az Egyesült Államok után.
Nyitókép: MTI/AP/Anupam Nath

Indiában katasztrófát okozhat a járvány

Az indiai egészségügy nem tud megbirkózni a Covid-hullámmal – Delhiben és sok városban nincs szabad korházi ágy. Az emberek a feketepiacon keresnek gyógyszert és oxigénpalackokat. Közben a halottakat szabadtéri krematóriumokban égetik el.

Túlcsordultak a kórházak, amelyek az oxigén és a felszerelés hiánya miatt amúgy sem tudnak segíteni. Túlcsordultak a temetők és a krematóriumok, és az eget bíborszínűre festik az egymás mellett felállított máglyák, ahol a halottakat égetik – ez a helyzet Indiában, az 1,3 milliárdos lakosságú országban, ahol 353 ezer volt a vasárnap regisztrált új Covid-eset és 17 millió az összes eset száma. A napi halálozási adat pedig meghaladta a 195 ezret.

Összehasonlításul: február 8-án még csak 9100, azaz 38-szor kevesebb új esetet dokumentáltak, mint most.

Mivel a kórházak már visszafordítják az embereket, a rokonok kétségbeesetten kutatnak oxigéntartályok után – ezek ára a feketepiacon a nyolcszorosára ugrott, és 200 ezer forint körüli összegbe kerül. Aki megteheti, az magánápolókat és orvosokat fogad fel, hogy segítsenek életben tartani otthon ápolt szeretteiket.

Az egyesek által hasznosnak tartott – sok orvos szerint a kórházi kezelés és oxigénellátás hiányában nem életmentő, de Trump amerikai ex-elnöknek is beadott – antivirális szer, a remdesivir 100 mg-jáért a szokásos néhány ezer forintnak megfelelő rúpia helyett 100 és 300 ezer forint körüli összeget kell kifizetni – írta a BBC. Sokan azért veszik meg a szert, mert hátha bekerül a családtag a kórházba, és akkor ott szüksége lehet rá.

A legtöbb indiainak azonban nincs erre pénze. A hindu nacionalisták által irányított kormány, amelyet hevesen bíráltak azért, mert lehetővé tette a vallási-kulturális tömegrendezvényeket, az embereket kritizálta, amiért olyanok is megpróbálnak kórházi kezelést kapni, akiknek nincs rá szükségük. A Twitter – sokkoló módon, az indiai kormány kérésére – eltüntetett néhány, a kabinetet bíráló bejegyzést.

Delhiben közben a halottégetés miatt már azt követelik a helyi hatóságoktól, hogy

kezdjék meg a parkokban a fák kivágását, mert nincs elég tűzifa.

A pandémia közepette a muszlimok és a keresztények is lemondanak a hagyományos temetésről, és inkább elhamvasztatják halottaikat, a hinduk pedig feladták a hosszadalmas ceremóniát, ami a hit szerint megmenti az ember lelkét a fájdalmas újjászületéstől.

Közben a hatóságok kezdenek kifogyni a vakcinákból, pedig a kormány azt tervezte, hogy a hétvégétől felfuttatja az oltási programot és minden 18 éven felüli számára hozzáférhetővé teszi a szérumot. A vliág második legnépesebb országában eddig a lakosság egytizede kapta csak meg az első oltást és mindössze 1 százaléka a másodikat.

Az Indiai Szérum Intézet – amely Európa számára az AstraZeneca vakcináját gyártja –, nem tud megbirkózni a megnőtt igényekkel és jelenleg havonta csak 70 millió dózist tud legyártani. Az Intézet közölte a különböző szövetségi államokkal, hogy leghamarabb csak május 15-én kaphatnak oltóanyagot.

Az egyik legnagyobb városban, Mumbaiban már csak három napra elegendő szérum maradt.

Sok, az első dózist megkapó lakos második oltását pedig törölték a hiány miatt. A helyzetben több külföldi ország segélyszállítmányok indítását tervezi Indiába.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×