eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay.com

Az unió letérne az új selyemútról, új szövetségest talált Ázsiában

Közös külföldi infrastruktúra-fejlesztésekbe kezdene az Európai Unió és India. Megfigyelők szerint ezzel a kínai új selyemút kezdeményezéssel szállnának versenybe.

Peking új selyemút, avagy hivatalosan Egy Övezet Egy Út nemzetközi infrastrukturális programja ellentmondásos. Egyes országokban, például Montenegróban, Kirgizsztánban vagy Tádzsikisztánban a helyi kormányoknak gondjaik támadtak a kínai fejlesztési hitel visszafizetésével, miközben egyes beindított projektek még nem készültek el. A kínai program része a modernizáció ígéretét hordozó hidak, utak, kikötők és vasutak építése.

Most az EU és India közösen akar valami hasonlót csinálni. A tervet az energetikai, digitális és közlekedési ágazatok közötti „kapcsolódásként” írják le, és azt ígérik, hogy kedvezőbb feltételek mellett kínálnak majd fejlesztési hitelt, mint Kína. A tervet várakozások szerint a május 8-i Európai Unió–India virtuális csúcstalálkozón mutatják be.

Nem irányul Kína ellen, de...

Nem „Peking-ellenes” elképzelésnek akarják beállítani, de jelezni akarják vele Európa, Afrika és Ázsia felé, hogy létezik alternatíva az Egy Övezet Egy Útra. Egyelőre azonban nem tisztázottak a részletek, így például az, hogy honnan származik majd a magán és állami szektorból érkező finanszírozás.

„Van most egy lehetőség, hogy megteremtsük a partnerségen alapuló globalizáció lehetőségét és hogy ez előnyösebb legyen, mint amit Kína kínál” – mondta egy európai diplomata az FT-nek.

„Az uniónak és szövetségeseinek érdekük, hogy alternatívát mutassanak fel, és ne hagyják, hogy a kínai befektetések domináljanak”

– tette hozzá.

Az elképzelés az, hogy az EU–indiai együttműködés saját területükön folyó projektekre és harmadik országokban indított kezdeményezésekre – azokon belül a pénzügyi stabilitást és a jogállamiságot támogató szabványok létrehozására – koncentrál majd. Ezenkívül a kutatás-fejlesztési együttműködés fokozása is cél.

A Financial Times szerint az EU-nagykövetek szerdán, zárt ajtók mögött két órát szenteltek a témának, és az egyik résztvevő azt mondta „ébredésre ösztökélte” őket, amit a találkozón hallottak.

Az unió közben úgy próbálja visszatartani a kínai befolyást, hogy megpróbálja elmélyíteni a gazdasági együttműködést Pekinggel. Az Egy Övezet Egy Út kezdeményezésben már több mint 150 ország, a 27 uniós tagállam több mint a fele érintett.

Az EU és India tavaly júliusban állapodott meg abban, hogy kiterjeszti együttműködését, és keresi a kapcsolódási pontokat az Indiai-csendes-óceáni térség államaival. Közben Joe Biden amerikai elnök a demokratikus államokat összefogó szövetséggel akarja korlátozni Kína növekvő befolyását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×