INFORÁDIÓ
2021. július 30. péntek
Judit, Xénia

egy övezet egy út kezdeményezés

európai unió

kína

india

Az unió letérne az új selyemútról, új szövetségest talált Ázsiában

Az unió letérne az új selyemútról, új szövetségest talált Ázsiában

Közös külföldi infrastruktúra-fejlesztésekbe kezdene az Európai Unió és India. Megfigyelők szerint ezzel a kínai új selyemút kezdeményezéssel szállnának versenybe.

Peking új selyemút, avagy hivatalosan Egy Övezet Egy Út nemzetközi infrastrukturális programja ellentmondásos. Egyes országokban, például Montenegróban, Kirgizsztánban vagy Tádzsikisztánban a helyi kormányoknak gondjaik támadtak a kínai fejlesztési hitel visszafizetésével, miközben egyes beindított projektek még nem készültek el. A kínai program része a modernizáció ígéretét hordozó hidak, utak, kikötők és vasutak építése.

Most az EU és India közösen akar valami hasonlót csinálni. A tervet az energetikai, digitális és közlekedési ágazatok közötti „kapcsolódásként” írják le, és azt ígérik, hogy kedvezőbb feltételek mellett kínálnak majd fejlesztési hitelt, mint Kína. A tervet várakozások szerint a május 8-i Európai Unió–India virtuális csúcstalálkozón mutatják be.

Nem irányul Kína ellen, de...

Nem „Peking-ellenes” elképzelésnek akarják beállítani, de jelezni akarják vele Európa, Afrika és Ázsia felé, hogy létezik alternatíva az Egy Övezet Egy Útra. Egyelőre azonban nem tisztázottak a részletek, így például az, hogy honnan származik majd a magán és állami szektorból érkező finanszírozás.

„Van most egy lehetőség, hogy megteremtsük a partnerségen alapuló globalizáció lehetőségét és hogy ez előnyösebb legyen, mint amit Kína kínál” – mondta egy európai diplomata az FT-nek.

„Az uniónak és szövetségeseinek érdekük, hogy alternatívát mutassanak fel, és ne hagyják, hogy a kínai befektetések domináljanak”

– tette hozzá.

Az elképzelés az, hogy az EU–indiai együttműködés saját területükön folyó projektekre és harmadik országokban indított kezdeményezésekre – azokon belül a pénzügyi stabilitást és a jogállamiságot támogató szabványok létrehozására – koncentrál majd. Ezenkívül a kutatás-fejlesztési együttműködés fokozása is cél.

A Financial Times szerint az EU-nagykövetek szerdán, zárt ajtók mögött két órát szenteltek a témának, és az egyik résztvevő azt mondta „ébredésre ösztökélte” őket, amit a találkozón hallottak.

Az unió közben úgy próbálja visszatartani a kínai befolyást, hogy megpróbálja elmélyíteni a gazdasági együttműködést Pekinggel. Az Egy Övezet Egy Út kezdeményezésben már több mint 150 ország, a 27 uniós tagállam több mint a fele érintett.

Az EU és India tavaly júliusban állapodott meg abban, hogy kiterjeszti együttműködését, és keresi a kapcsolódási pontokat az Indiai-csendes-óceáni térség államaival. Közben Joe Biden amerikai elnök a demokratikus államokat összefogó szövetséggel akarja korlátozni Kína növekvő befolyását.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Az unió Indiával összefogva ellensúlyozná Kínát
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018