INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

csehország

szlovákia

szükségállapot

koronavírus

nyitás

korlátozások

Védőmaszkos nő megy a keresztekkel telefestett prágai Óváros téren 2021. március 22-én. Aktivisták fehér keresztekkel festették tele a teret, hogy így tiltakozzanak a kormány járványkezelési politikája ellen.

Nagyon közel az üzletek nyitása Szlovákiában és Csehországban

„Április 19-től újra fogadhatnának vásárlókat és ügyfeleket azok az üzletek és szolgáltatók, amelyek igénybevételéhez nem kell megválni a szájmaszktól” – jelentette ki a szlovák kormányfő. Északi szomszédunknál hétfőtől minden óvoda megnyitott, az alsó tagozatos diákok pedig visszaültek az iskolapadba. Csehországban mától megszűnt a koronavírus-járvány miatt tavaly október elejétől tartó szükségállapot.

Eduard Heger szlovák miniszterelnök vasárnap a Markíza televízóban jelentette be, hogy jövő héten hétfőn, április 19-én kinyithatnak azok az üzletek és szolgáltatók, melyekben nem szükséges az orrot és a szájat eltakaró reszpirátor levétele. Pontos feltételekről későbbre ígért tájékoztatást a kormányfő, de annyit már előzetesen elárult, hogy feltehetően nem jelent majd problémát a fodrászatok, a körömstúdiók és az üzletek kinyitása. Fontos szempont lesz, hogy szabályozzák, milyen sűrűn lehetnek az emberek az egyes helyiségekben.

Az egyik legfőbb változás azonban már hétfőn érvénybe lépett Szlovákiában. A kormány többször is hangoztatta, hogy prioritásként tekint az iskolák megnyitására. Az oktatási minisztérium a javuló járványhelyzetre való tekintettel engedélyezte, hogy április 12-étől kinyissanak az óvodák, és az alsó tagozatos diákok visszaülhessenek az iskolapadba. Az eddigi szabályok értelmében elvileg csak azoknak a szülőknek a gyermekei vehettek részt a jelenléti oktatásban, akik számára nem volt lehetséges az otthoni munkavégzés.

Mostantól azonban az óvodások és az alsó tagozatosok visszatérése már nem függ a szülők munkájától.

Egy feltétel viszont még mindig van: a szülőknek szükségük van egy hét napnál nem régebbi negatív teszteredményre. Az óvodásokat és az alsó tagozatosokat nem tesztelik. A felső tagozatosok esetében viszont ezen a héten még biztosan marad a távoktatás. A szaktárca szeretné, ha egy hét múlva ők is mehetnének iskolába, de ez további előkészületeket igényel.

A felsősöket és a középiskolásokat ugyanis toroköblítős tesztnek szeretnék alávetni.

Az iskolák fokozatos újranyitása annak köszönhető, hogy Szlovákiában egyre inkább javul a járványhelyzet. Az úgynevezett Covid-automata értelmében hétfőtől már csak 2 járás kapott fekete besorolást, a Poprádi és a Kiszucaújhelyi; 36 bordó, 39 pedig piros besorolású. Két járásban, az Érsekújvári és az Aranyosmaróti járásban a legenyhébb a riasztás fokozata. A fekete járásokban negyedfokú riasztás van érvényben. Ami az egész ország besorolását illeti, Szlovákia továbbra is fekete fázisban van. A munkába járáshoz a fekete és bordó járásokban 7 naposnál nem régebbi negatív tesztet kérhetnek, a pirosakban elég a 14 napos teszteredmény, a rózsaszínekben pedig a 21 napos tesztet is el kellene fogadni.

Csehországban is biztatók a számok.

Vasárnap éjfélkor véget ért a szükséghelyzet, amely megszakítás nélkül csaknem fél évig tartott.

A járvány elleni küzdelem keretét ezentúl az ilyen alkalmakra megalkotott pandémia-törvény fogja meghatározni.

A rendkívüli jogrend elmúltával megszűnt az éjszakai kijárási tilalom és a lakosság szabad mozgásának korlátozása a lakhely szerinti járásra. Hétfőn az óvodások és az alsó tagozatos iskolások egy része visszatérhet a tanterembe, kinyitnak a gyermekruházatot és lábbelit árusító üzletek, valamint a papír- és írószerboltok, újraindult néhány szolgáltatás, és újra működhetnek a termelői piacok. Kinyitottak a könyvtárak és az állatkertek külső pavilonjai is.

A kormányzat azonban a járványhelyzetet változatlanul súlyosnak tartja, ezért számos óvintézkedés érvényben maradt. Továbbra is kötelező például a maszkok általános használata és tilos több mint két ember gyülekezése. A sport- és kulturális rendezvények változatlanul nézők nélkül zajlanak, az üzletek többsége továbbra is zárva van, akárcsak a szolgáltatások nagyobbik része.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Nagyon közel az üzletek nyitása Szlovákiában és Csehországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018