eur:
393.09
usd:
367.16
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Boris Johnson brit miniszterelnök online sajtótájékoztatót tart a londoni kormányfői rezidencián 2021. január 26-án. Ezen a napon a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma meghaladta a százezret Nagy-Britanniában.
Nyitókép: MTI/AP/AFP pool/Justin Tallis

A briteknél 90 százalékkal esett vissza a koronavírusos kórházi esetek száma

Várhatóan 4 hónapon át tart majd, amíg Angliában – Nagy-Britannia legnépesebb országrészében – feloldják a karantént. Boris Johnson miniszterelnök arra készült, hogy hétfőn délután először a parlament, majd este a közvélemény előtt is bemutassa tervét, amivel a szigetország lakossága lassan visszatérhet a normális élethez.

A beszédek részleteit titokban tartották, de amit előre közöltek, az az, hogy az angliai iskolák március 8-án egyszerre nyithatnak ki. Fokozatosan engedélyezik – először a szabad ég alatt – a más háztartásban élőkkel való találkozókat.

Ahogy Nadhim Zahawi, a védőoltás-programért felelős miniszter fogalmazott: először egyetlen másik – nem saját háztartásban élő – személlyel engedik majd meg a szabadtéri találkozást „a magány és a mentális egészség” kezelésére.

A Telegraph című lap szerint március 29-én törlik el azt a felszólítást, hogy az embereknek lehetőség szerint otthon kell maradniuk.

Az angliai pubok, éttermek és sportesemények látogatása csak a korlátozó intézkedések feloldásának legvégén lesz lehetséges.

Az angliai karanténból kivezető útiterv a gazdasági és társadalmi szükségletek és a járvány alakulását leíró adatok figyelembe vételével készült. A lépcsőzetes nyitás során végig ezeket tartják majd szem előtt.

Jonhsonra az utóbbi időben saját kormányzó konzervatív pártja képviselői részéről nehezedett nagy nyomás azért, hogy a mostani legyen az utolsó karantén és hogy adjon garanciát arra: nyárig feloldják a korlátozásokat.

Ezért az utóbbi napokban a kormányfő úgy fogalmazott, hogy

fokozatos, de nem visszafordítható lépésekkel oldják fel a lezárást.

Johnson azért tud rugalmasabb lenni, mert az utóbbi hetekben jelentősen visszaestek a fertőzések és csökkent a kórházakra nehezedő nyomás. Korábban egyes intenzív osztályok csak késlekedve tudták fogadni a Covid-betegeket, annyira túlterhelt volt a rendszer. A kabinet szerint azonban a felpörgetett védőoltás-programnak köszönhetően csökkent a terhelés.

Egy új tanulmány például azt állapította meg, hogy

85–94 százalékkal esett vissza a kórházi esetek száma.

A hétvégéig 17 millió angol lakos kapta meg a védőoltás első adagját és a kormány ígérete az, hogy április közepére minden 50 év feletti lakost beoltanak. A korábbi cél még szeptember volt.

A többi államalkotó nemzet – Wales, Skócia és Észak-Írország – saját hatáskörben menedzseli az egészségügyet. Észak-Írországban például április 1-ig hosszabbították meg a karantént.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×