eur:
392.23
usd:
365.31
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán 2020. szeptember 22-én közzétett dátum nélküli kép Navalnijról a berlini Charité kórházban. Navalnij állapota orvosai szerint kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. Az orvosok szerint jelenlegi állapota és egészsége javulásának üteme a teljes felépülés reményével kecsegtet.
Nyitókép: MTI/AP/navalny instagram

Hiába fenyegeti börtön, Alekszej Navalnij haza akar térni

Letartóztatás vár Alekszej Navalnijra, amikor a hétvégén hazatér Oroszországba – ezt helyezte kilátásba az orosz Fegyházak Szövetségi Szolgálata.

Az orosz ellenzéki vezető tavalyi mérgezése óta lábadozott Németországban, és Vlagyimir Putyin elnököt vádolta, amiért Novicsok idegméreggel meg akarták ölni.

Miért kell a mérgezésből felépült Alekszej Navalnijnak börtönbe vonulnia, ha hazatér hazájába? Az orosz fegyházak szolgálata, az FSZIN szerint azért, mert megsértette egy korábbi, felfüggesztett börtönbüntetése feltételeit. Azt állították, hogy a törvény előírja, fel kell lépniük. A szolgálat szerint ugyanis Navalnij már a mérgezés előtti hónapokban,

hat alkalommal elmulasztotta, hogy megjelenjen a rendszeres regisztráción, amit büntetése feltételei előírnak.

Navalnij később jelezte a hatóságnak, hogy – a nyugati kormányok szerint Novicsokkal történt mérgezése nyomán – külföldön volt gyógykezelésen. A szolgálat szerint azonban „ez nem indok arra, hogy ne jelenjen meg a regisztráción” – de az, hogy az ellenzéki vezető megsértette a felfüggesztett büntetés feltételeit, csak az év végén derült ki.

Navalnij ellen december 29-én – napokkal felfüggesztett börtönbüntetése lejárta előtt –orosz elfogatóparancsot adtak ki. Ez a tény azonban csak aznap került nyilvánosságra, amikor idén január 13-án közölte, hogy hazatér Oroszországba.

Az újabb börtönnel való fenyegetés alapja az a 2014-es vád és ítélet, amely szerint Navalnij öccse, Oleg az orosz postai csomagküldő szolgálat egyik vezetőjeként jelentős kárt okozva, a piaci árnál költségesebb szolgáltatásról állapodott meg az Yves Rocher kozmetikai céggel.

Az ügyészek szerint Alekszej Navalnij „a háttérből irányította az ügyletet”.

Ennek nyomán Navalnij öccsét három és fél év fegyházra, míg az ellenzéki vezetőt három és fél év felfüggesztett börtönre ítélték. Navalnijék 2015-ben az Európai Emberijogi Bírósághoz fordultak, amely 2017-ben megállapította, hogy „önkényes és alaptalan” ítéletet hoztak az ügyükben. Ezt követően Franciaorszgában beperelték az Yves Rocher-t.

2014-ben nemzetközi botrányt váltott ki, hogy blokkolta a Navalnijt támogató Facebook-csoportot a közösségi médium. 2014. december 20-i közleménye szerint ezzel az orosz törvényi előírásoknak felelt meg. A Facebook és a Twitter a később létrehozott új támogatói csoportokat már nem tiltotta le.

Kommentátorok szerint az orosz állami hatóságok a különböző újabb vizsgálatokkal és büntetésekkel való fenyegetéssel nyomást akartak gyakorolni az ellenzéki vezetőre, hogy maradjon külföldi emigrációban.

Navalnij azonban azt mondta:

„soha nem volt kérdés a számára, hogy hazatér-e”.

Közben az orosz hatóságok nem kezdtek nyomozást a mérgezés ügyében, mert indoklásuk „nincs bizonyíték arra, hogy valóban megtörtént a merénylet”. Navalnij viszont az állítja, hogy egy „beugratós telefonhívásban” – sikerült a vallomást kicsalnia a mérgezésben részt vett egyik FSZB-ügynöktől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×