eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus Instagram-oldalán közzétett, videóról rögzített kép Navalnijról 2020. december 21-én. A politikus arról beszélt, hogy véletlenül beismerte tettét az ellene mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja, Konsztantyin Kudrjavcev vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó Navalnijnak.
Nyitókép: MTI/AP/Navalnij Instagram-oldala

Újabb bűnügyi eljárást indítottak Navalnij ellen

Az ellenzéki politikust azzal gyanúsítják, hogy személyes szükségleteire sikkasztott az ellenőrzése alatt álló szervezetek számára gyűjtött közadományokból.

Az orosz Nyomozó Bizottság azzal vádolta meg az ellenzéki vezetőt és több név szerint meg nem nevezett személyt, hogy 356 millió rubelt (1,44 milliárd forint) sikkasztottak el. Az orosz hatóság szerint a pénzt a gyanúsítottak személyes kiadásaik fedezésére, így például külföldi utak finanszírozására, szolgáltatások és értéktárgyak vásárlására fordították.

Navalnij a Twitteren reagált a szerinte koholt vádakra. Úgy fogalmazott, hogy mindez egy Putyin által elrendelt hisztériás akciónak tűnik. Hozzátette,

már számított rá, hogy a hatóságok megpróbálják bebörtönözni, miután nem sikerült megölniük.

A Reuters hírügynökség szerint ez újabb jele annak, hogy a Kreml nem kívánja Navalnij visszatértét Oroszországba Berlinből, ahol eddig kezelték az ellene augusztusban elkövetett, sikertelenül végződött mérgezéses merényletet követően.

Navalnij Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb bírálójának számít. A Kreml közölte, hogy mint minden orosz állampolgár, Navalnij is bármikor szabadon visszatérhet a hazájába. Az ellenzéki politikus szintén úgy nyilatkozott, hogy vissza akar térni Oroszországba.

Navalnijt augusztusban Németországba szállították, miután rosszul lett egy orosz repülőgépen. Német orvosok szerint az ellenzéki politikust novicsok típusú idegméreggel mérgezték meg. A Kreml több ízben tagadta, hogy az orosz hatóságoknak köze lenne a mérgezéshez.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×