eur:
394.13
usd:
368.78
bux:
66295.2
2024. április 25. csütörtök Márk
Üzlet kiadó felirat mellett gyalogol egy féri London belvárosában 2020. november 24-én. Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi zárlatot december 2-án oldják fel, ugyanakkor a korábban már alkalmazott, háromfokozatú készenléti rendszert több elemében megerősítik. A november 5-én elrendelt, négy hétre szóló intézkedéscsomag értelmében az Angliában élők jelenleg csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat, a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a fodrászatok, a szépségszalonok, a pubok, a bárok és az éttermek zárva tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Masszívan eladósodik a brit állam

Háromszáz éve nem látott mértékben esik vissza az idén a brit GDP a pandémia miatt. A brit pénzügyminiszter szerint csak most kezdődik a gazdasági vészhelyzet.

A pandémia akkora csapást mért a brit gazdasági növekedésre, hogy azt az évtized közepéig érezni lehet majd. A járvány miatt a kormány már eddig is 280 milliárd fontot költött el a vállalkozások és a munkavállalók támogatására. Ez több mint a fele a 2008-as pénzügyi válság idején a gazdaságba pumpált 500 milliárdos mentőcsomagnak.

A járvány miatt az idén 11,3 százalékkal zsugorodik a világ hatodik legnagyobb gazdaságának GDP-je, 2025-ben pedig a brit GDP 3 százalékkal lesz alacsonyabb, mint amit a korábban megjósoltak. A kormánytól független Költségvetési Felelősség Hivatala nevű szervezet prognózisa a „szabályozott brexitet” vette alapul a mutató kiszámításánál.

Ha a kemény brexit forgatókönyve valósulna meg, akkor további 2 százalékos GDP-csökkenést kell beszámítani a jövő év második felére

– teszi hozzá a hivatal.

A gazdasági vészhelyezetet emlegető pénzügyminiszter a parlament előtt elmondta, hogy az idén 400 milliárd font adósságot vesz fel, hogy ellensúlyozza a gazdaságot ért csapást.

Ennek nyomán a GDP 19 százalékát teszi majd ki a költségvetési deficit, ami közel kétszerese lesz a 2008-2009-s pénzügyi válságot követő hiánynak. Ezt egy szinte egy évtizedig tartó, népszerűtlen megszorításokkal tudták csak lefaragni a brit kormányok, de

a különösen az északi országrészeket sújtó megvonások besegítettek a brexittábor győzelméhez a 2016-os népszavazáson.

Ha a fentiek még nem lennének elég nyomasztó hírek a briteknek, akkor arra is felkészülhetnek, hogy a jövő év második negyedévében 7,5 százalékra ugorhat a munkanélküliség – ami több, mint két és félmillió ember utcára kerülését jeleni. Ennek oka, hogy jövő áprilisban ér véget a Covid-19 járvány nyomán indított munkahely-megőrző program. Ez a várható munkanélküliségi ráta azt jelenti, hogy a pandémia miatt egy év alatt megduplázódik az állástalanok száma.

Sunak pénzügyminiszter a kormány költségvetési terveit felvázolva azt mondta, hogy továbbra is támogatják majd a vállalkozásokat, valamint iskolákba és kórházakba ruháznak be pénzt. Viszont az összeg előteremtéséhez megnyirbálják azt a többmilliárd fontos költségvetést, amiből a brit állam hagyományosan a fejlődő világot támogatta.

Ezzel bírálatok össztüzét zúdította magára.

Justin Welby Canterbury érsek „szégyenletesnek és hibásnak” nevezte a külföldi segély csökkentését. David Cameron volt miniszerelnök szerint a kormány megszegte a legszegényebb országoknak tett ígéretét. A lépés miatt lemondott az egyik brit külügyi államtitkár, a volt konzervatív fejlesztési miniszter, a Lordok Házába átült Andrew Mitchell pedig azt mondta, hogy pénz megvonása 100 ezer, főleg gyerekek körében bekövetkező halálesetet fog előidézni.

Sunak miniszter szerint viszont nehezen igazolható, hogy az ország jövedelmének 7 tized százalékát külföldi segélyre költsék, amikor otthon „pénzügyi vészhelyzet van”. A brit állam ismét több pénzt ad majd külföldi fejlesztésre, azt követően, hogy javulás állt be a gazdasági helyzetben – mondta.

A brit közalkalmazottak többségének közben jelezték: ne számítsanak jövőre fizetésemelésre. Kivételt képez kétmillió, az átlagnál kevesebbet kereső alkalmazott és az egészségügyi szolgálat egymillió dolgozója.

Nagy-Britanniára nagyobb csapást mért a pandémia, mint a legtöbb gazdag államra. A járvány idején eddig 56 ezer ember halt meg a szigetországban, ami a legrosszabb halálozási adat Európában.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Gyenge az amerikai gazdaság, ütik a tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×