INFORÁDIÓ
2021. augusztus 3. kedd
Hermina

fehéroroszország

aljakszandr lukasenka

tüntetés

erőszak

A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő nyugdíjasok az elnökválasztás eredménye ellen és a tüntetők elleni rendőri brutalitás miatt tiltakoznak Minszkben 2020. november 16-án. Az augusztus 9-i elnökválasztás tüntetéshullámot váltott ki Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Aljakszander Lukasenka fehérorosz elnök csalással győzött.

Fehéroroszország: már a játszótereken is imitálják az erőszakot a gyerekek

Több ezren tüntettek ismét Fehéroroszországban Aljakszandr Lukasenka elnök ellen. A rendőrség fénygránátokkal válaszolt, és több mint 200 embert letartóztattak.

Vasárnap úgynevezett antifasiszta menet vonult végig Minszken – a tüntetők továbbra is Lukasenka elnök hatalma ellen tiltakoztak, aki az ellenzék szerint csalással választottak újra augusztusban. Az antifasiszta kifejezést azért használták, mert Aljakszandr Lukasenka korábban lefasiztázta az ellene tüntetőket.

A karhatalmisták ismét keményen lecsaptak. A Veszna-96 jogvédő csoport szerint

205 embert gyűjtöttek be, úgy, hogy közben fénygránátokat dobtak a tömegbe.

A belügyminisztérium szerint jogos volt a fellépés, mert a felvonulók „zavarták a közrendet és ellenálltak a rendőri intézkedésnek”. A vasárnapi minszki tüntetésen több ezren vonultak fel. Ezek a tiltakozó akciók hetente megismétlődnek az augusztusi szavazás óta, amikor Lukasenka a vitatott eredménnyel meghosszabbította 26 éve tartó hatalmát.

A rendőrök kordonokkal zárták el a főváros nagyobb tereit a hagyományos, fehér–vörös–fehér ellenzéki zászlóval vonulók elől.

A biztonságiak között katonák is voltak, akik rabszállító kocsikkal, vízágyúkkal és más felszereléssel érkeztek. A hatóságok közben korlátozták a mobil-internetet és több metróállomást lezártak.

„Hányingerem van a hatalomtól és hogy milyen értékeket védenek”

– mondta egy felvonuló diáklány az AFP hírügynökségnek. Egy nyugdíjas férfi pedig azt mondta, „a sárba akarják tiporni a méltóságunkat, emiatt és a gyerekeim jövője miatt jöttem ki tüntetni”.

Pénteken több ezren jelentek meg a 31 éves Roman Bondarenko temetésén, aki az ellenzék szerint a rendőri verésbe halt bele egy kórházban. A belügyminisztérium azt állította, hogy civilek közötti verekedésben szenvedett sérüléseket.

A tüntetőket a szokásos módon támogatásáról biztosította Szvetlana Cihanovszkaja, aki az ellenzék szerint az elnökválasztás legitim győztese volt. A bebörtönzött férje helyett indult Cihanovszkaja, aki a választás után Litvániába menekült, és azt mondta: „nem lehet börtönt csinálni az országból, ha senki sem fél a börtönőrtől”.

Közben a fehérorosz játszótereken felvett videók szerint

a gyerekek elkezdték imitálni a tüntetők és a karhatalom összecsapásait.

Mindez növeli az aggodalmakat, hogy hogyan hat az erőszak a kiskorúakra. Az egyik videón egy feketébe öltözött gyerek egy kartonpapír pajzzsal a kezében egy bottal fenyeget egy másikat. A gyerekcsoport egyik fele az OMON rohamrendőrség szerepét, a másik a tüntetőkét játssza.

Az OMON-osok aztán „elfogják” a tüntetőket, de

ilyen játékot játszik néhány fiú, akik botokkal üldöznek lányokat az iskolákban

– volt olvasható az ellenzékiek és a média által is használt Telegram csevegőalkalmazás egyik csatornáján.

Gyerekpszichológusok azt mondták a jelenségre, hogy nem kell aggódni, ez egészséges módja annak, hogy a gyerekek felfogják, mi történik körülöttük. Olja Goma pszichológus szerint még a rossz szerep is hasznos, mert a gyerek megtanulja, mi a társadalmilag elítélt viselkedés, és ezt megpróbálja elkerülni a való életben.

Nyitókép: MTI/AP

Kapcsolódó hang

Újabb 200 letartóztatás Minszkben
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018