eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szlovák rendőr visszafordít egy személygépkocsit Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Hétfőtől tovább szigorodik a kijárási korlátozás Szlovákiában

Szlovákiában várhatóan két héttel meghosszabbítják az október 24-től érvényben lévő kijárási tilalmat, amely feltehetőleg november 15-ig fog tartani. A döntést a központi válságstáb is jóváhagyta.

Szlovákiában október 24-én lépett érvénybe a kijárási tilalom, mely szerint – néhány kivételtől eltekintve – mindenkinek korlátoznia kell mozgását és a társadalmi érintkezést. Kivételt képez például a munkába járás, a kisgyermek bölcsödébe, óvodába, az alsótagozatosok iskolába kísérése, élelmiszerboltban való bevásárlás, tankolás, orvoslátogatás. Bankba, biztosítóba és postára is el lehet menni, de a temetőlátogatás már nem engedélyezett.

A kijárási tilalom alóli kivételek november 2-tól, az országos tesztelést követően szigorodnak. Míg ezen a héten negatív teszteredmény nélkül is eljárhatnak az emberek dolgozni, hétfőtől már csak a negatív koronavírusteszt birtokában tehetik meg ugyanezt. A hétvégén, a járvány által leginkább sújtott négy északi járásban, a turdossiniban, az alsókubiniban, a námesztóiban és a bártfaiban már elvégezték a próbatesztelést. Ebben a régióban közel 90 százalékos volt az önkéntes tesztelésen résztvevők aránya, amit a kormány sikerként könyvelt el.

Az országos tesztelés nagyon sok kérdést vet fel.

A szombati és vasárnapi tesztelés előtt az önkormányzatok a kaotikus szervezésre, a kevés és napról napra változó információra panaszkodnak.

A tesztelést a hadsereg fogja koordinálni. Jaroslav Naď védelmi miniszter az önkormányzatokat dicséri, de egyre többet kér tőlük. A legnagyobb gond az egészségügyi személyzet biztosítása, ezért elképzelhető, hogy a kisebb falvakban nem lesz mintavételi pont, vagy ott nem két napig tart majd a tesztelés. A tárcavezető közölte, az országos tesztelésen összesen 5000 mintavételi pontot alakítanak ki és 4901 tesztelő csoport lesz.

Azt is tisztázták, kinek nem kell részt vennie az országos koronavírus-tesztelésen. A tíz évnél fiatalabb gyerekeknek, autizmussal élőknek, rákos vagy olyan betegeknek, akik egészségi állapotuk miatt nem tudnak elmenni, nem kell részt venniük a tesztelésen. Szintén nem kell teszteltetniük magukat azoknak, akiknek az elmúlt 90 napban pozitív volt a koronavírustesztjük.

Zuzana Čaputová államfő szerint kiemelten fontos, hogy az emberek a világjárvány idején hallgassanak a tudósokra, a szakemberekre és az orvosokra. A köztársasági elnök szerint a szakértők egyetértenek abban, hogy széles körben elérhetővé kell tenni a tesztelést. Čaputová kulcsfontosságúnak tartja a mobilitás korlátozását. „Ha az embereket korlátozzuk a mozgásukban, úgy fair, ha a külföldiek sem jöhetnek Szlovákiába ellenőrzés nélkül” – jegyezte meg Čaputová. Hozzátette: a szakértők is hangsúlyozták a határellenőrzés szükségességét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×