eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Család a vuhani Tienho Nemzetközi Repülőtéren 2020. április 8-án, miután feloldották az új koronavírus miatt elrendelt vesztegzárat Hupej tartomány székhelyén. A koronavírus világjárványa Vuhanból indult ki.
Nyitókép: MTI/EPA/Roman Pilipej

Az ünnep felpörgeti a kínai légiipart, Amerikában viszont aggasztó a kép

Miközben a világ más részein elmaradnak az utasok és így veszteségesek a légicégek, Kínában 15 millió ember ül fel repülőre a héten. Most kezdődik egy fontos ünnep, és rokonaikhoz hazatérők tömege segítheti a légiipart a talpraállásban.

Minden bizonnyal irigykedve figyelik a nyugati légitársaságok a most indult hagyományos kínai ünnep, az Aranyhét idején bonyolított utakat. Az ünnepségek miatt többmillió kínai kel útra, hogy meglátogassa szüleit és hozzátartozóit ami tovább segíti a kínai légicégek talpra állását a pandémia után.

Kommentátorok szerint az aranyheti utakkal a kínai légiágazat fokozatosan vissza tud állni a világjárványt megelőző kihasználtsági szintig.

Az idén 15 millióan repülnek majd haza, ami 10 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest - írta a Straitstimes című szingapúri lap.

Válságban a nemzetközi légiipar

A világ más részein a légitársaságok súlyos válságot élnek át, és megpróbálják a vírustól félő, vagy épp a hatóságok korlátozásait figyelembe vevő utasok visszacsábítását.

A pandémia miatt az Egyesült Államokban látványosan összeomlott a jegyek iránti kereslet és a szállítási kapacitás. Az európaiak pedig nem szívesen utaznak a gyorsan változó karanténrendelkezések miatt.

A kínai légivállalatoknak viszont jobban megy - ez köszönhető a masszív hazai piacnak és annak, hogy sikerült megfékezniük a vírus terjedését.

Ennek ellenére a kínai légicégek sem kerülték el a válságot. A három legnagyobb vállalat vesztesége az első félévben elérte a 4 milliárd dollárt,és a talpra állás még nem lesz elég ahhoz, hogy a cégek pozitív mérleggel zárják az évet.

A legrosszabb hónap a február volt, nem sokkal a Vuhanból kiindult járvány után és egy másik fontos ünnep, a kínai újév előtt.

Elég volt a Zoom-hívásokból, inkább utaznak a kínaiak

Jane Sun, a trip.com utazási oldal vezérigazgatója azt mondta, hogy az emberek nagy biztonságban érzik magukat a kínai légijáratokon. Ennek nyomán nőtt a kereslet.

Sun szerint az üzleti utak is be fognak indulni, és nem igaz, hogy leáldozott nekik és mindenki megszokta a virtuális céges tárgyalásokat. A hazai forgalom pedig az év végére visszaáll a normális szintre.

A mostani, ünnepi időszak legnagyobb keresletet támasztó napja október 7-e lesz. Erre a hétfői napra 13 800 légijáratot írtak be a menetrendbe. Becslések szerint a pandémiát kísérő karanténok ellenére az idén 10 százalékkal több utat bonyolítanak majd az Aranyhét idején Kínában, mint tavaly.

A nagy pénz kihátrál az amerikai légiiparból

Nem is lehetne élesebb a kontraszt az Egyesült Államokkal, ahol most ért véget a munkahelytámogató program, aminek részeként milliók kaptak több száz dolláros havi támogatást. Várhatóan megugrik a munkanélküliség, ha a kongresszus nem hagy jóvá újabb csomagot.

Ennek nyomán

Warren Buffet sztárbefektető cége eladta részvényeit négy nagy légitársaságban, mert arra számít, hogy a cégek részvényei tovább veszítenek értékükből.

Mindeközben az Air China, a China Southern Airlines és a China Eastern Airlines kínai cégek papírjai kis mértékben emelkedtek. Annak ellenére, hogy ezeknél a cégeknél is jelentősen visszaesett a fogalom és a bevétel, a befektetőket ugyanis némileg megnyugtatta, hogy Kína folytatja masszív reptérfejlesztési projektjeit és hogy a pandémia hónapjai nyomán estek az üzemanyagárak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×