eur:
394.72
usd:
370.66
bux:
65398.23
2024. április 19. péntek Emma
Boris Johnson brit miniszterelnök (j) és Rishi Sunak brit pénzügyminiszter sajtóértekezletet tart a koronavírus helyzetéről a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2020. március 17-én. Sunak bejelentette, hogy a brit kormány 330 milliárd font (126 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Matt Dunham

Jelenlegi formájában vége a brit munkahely-megtartó programnak

A kormány eddig 80 százalékban állta az egyes dolgozók fizetését. A pénzügyminiszter most kiállt a nyilvánosság elé, és azt mondta: nem lehet minden munkahelyet megvédeni. Kommentátorok szerint ezzel frontot nyitott Boris Johnson miniszterelnökkel szemben.

Októberben véget ér a brit kormány eddigi – sikeresnek mondott – munkahely-megóvó programja, amely segített abban hogy a pandémia miatti karanténok nyomán hazaküldött dolgozók jelentős része továbbra is bevételhez jusson, és így ne omoljon össze a gazdaság. Rishi Sunak brit pénzügyminiszter a parlament elé kiállva közölte: egy új, jóval szerényebb csomagot vezetnek be.

"Nem tudok megmenteni minden céget, nem tudok megmenteni minden munkahelyet" – utalt a várható nehézségekre. Az új támogatás már csak az "életképes" állásokat próbálja dotálni. Szembemenve saját kormánya óvintézékedéseivel, Sunak azt is megjegyezte:

"Meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal, nem élhetünk félelemben."

Az új program azt jelenti, hogy például a zárva tartó éjszakai szórakozóhelyek személyzete nem számíthat segítségre. A hat hónapos futamidejű program értelmében ha a munkaadó részmunkaidőben visszaveszi a dolgozót, akkor a kormány segít kiegészíteni a bérét a korábbi fizetése háromnegyedéig. Az új rendszerben csak olyan munkavállalók vehetnek részt, akik legalább a korábbi munkaidő egyharmadában tudnak dolgozni.Továbbra is kapnak támogatást az egyéni vállalkozók.

Több iparági vezető üdvözölte a lépést, megjegyezve azonban, hogy a Johnson-kormánynak a növekvő fertőzési ráta nyomán bejelentett további korlátozásai fékezik a gazdaság és egyes vállalkozások talpraállását.

Egyfajta ördögi kör alakul ki:

a cégek nem keresnek majd annyit, hogy jogosultak legyenek a szerényebb állásmegóvó programra, mert nem lesz meg a pénzük arra az önrészre, amelynek megléte esetén a kormány kiegészíti dolgozóik fizetését.

Mindezek nyomán a közgazdászok és a munkavállalók egy része arra számít, hogy állások tömege szűnik meg. A parlamentben felszólaló Sunak elismerte azt is, hogy "nem jó olvasmány" a munkanélküliség alakulásáról szóló előrejelzés, de azzal biztatott, hogy az ország túlteszi magát a válságon.

A pénzügyminiszter fellépése nyomán ismét felszínre került a klasszikus brit belpolitikai képlet: a mindenkori miniszterelnök és pénzügyminisztere közötti ellentét. Amikor Boris Johnson maga mellé vette Sunakot, és beköltöztette a Downing Street-i kormányfői rezidencia melletti házba, sokan azt mondták, hogy az új miniszter egyfajta "igenember" lesz, aki mindenre rábólint.

Csütörtök reggel még a nagy brit konzervatív lapok, a Telegraph és a Mail is azt emelték ki, hogy a brit kormány egyik legdrámaibb parlamenti bejelentése idején Boris Johnson miniszterelnök az országot járta. Northamptonshire grófságban egy rendőrőrsöt látogatott éppen, ahol villogtatta egy rendőrkocsi lámpáit, a kadétokkal találkozott, és a különböző bírságokról beszélt – írta a Telegraph.

A Telegraph volt az a lap, ahol kiteljesedett Johnson újságírói karrierje és ahol időnként még mindig cikkeket jelentet meg. Most viszont a lojálisnak tartott újság olyan, név nélkül nyilatkozó konzervatív képviselőket idéz, akik szerint a "kormánynak nincs stratégiája, pánikol, nem következetes". Egyikük azt is közölte: a Johnson-kabinetet "túszként tartják fogva a tudományos tanácsadói, akik szerint októberre napi 50 ezerre ugorhat a fertőzési ráta. Nyilvánvaló a pénzügyminiszter üzenete: nem hazardírozhatunk tovább a gazdasággal" – közölte a képviselő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×