INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 21. hétfő
Máté, Mirella

koronavírus

csehország

szlovénia

karantén

Védőmaszkot viselő nők állnak a cseh zászló előtt az Andrej Babis cseh kormányfő és a cseh kormány elleni tüntetésen Prága belvárosában 2020. június 9-én. A tüntetésen több száz ember tiltakozott a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. A prágai tüntetésen kívül még több helyen is tartottak demonstrációt az országban.

Nem lassít a járvány Csehországban

Csehországban még mindig nem esik 200 alá az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma. A cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 215 személynél állapították meg a Covid-19-fertőzést, és ezzel a betegek száma 5447-re emelkedett.

Rekordszámú, több mint ötezer az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma Csehországban. Március eleje óta, amikor az első fertőzéses eseteket regisztrálták, több mint 17 ezer embert betegített meg a Covid-vírus, 70 százalékuk viszont már egészségesnek mondhatja magát. Az új esetek napi száma az utóbbi időben 200-250 között mozog, ez hasonló a márciusi-áprilisi helyzethez, amikor az országban szükséghelyzet volt, és a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A cseh tisztiorvosi szolgálat szerint a járvány terjedésének szempontjából kulcsfontosságú tényező, hogy nem változik jelentősen a kórházban kezelt betegek száma, illetve azoké, akiknek állapota súlyos és a kórházak intenzív osztályain fekszenek.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országos járványhelyzet kielégítőnek tekinthető, és a több mint egytucatnyi lokális fertőzésgócot ellenőrzés alatt tudják tartani. Ilyen régiónak számít Észak-Morvaországban a Karviná-i és Frydek-Místek-i járás.

Az óvintézkedések betartására folyamatosan felhívják az emberek figyelmét.

Az országos általános óvintézkedéseket már megszüntették Csehországban, jelenleg regionálisan és helyileg foganatosítják a szükséges intézkedéseket. A helyi fertőzésgócban többnyire kötelező az arcmaszkok viselése az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban vagy a közösségi közlekedési eszközökön, illetve

tilos a kórházak és az idősotthonok látogatása.

Prágában kötelező az arcmaszkok viselése a kórházakban, a gyógyszertárakban és a metróban. Ma reggelre Szlovénia a közepesen rizikós országok csoportjába sorolta Csehországot. A csehek számára így a Szlovéniába való beutazáskor kötelező a kéthetes karantén.

Júliusban éves összehasonlításban 3,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség az országban a júniusi 3,7 százalékról.

A munkanélküliség mérsékelt emelkedése a hivatal szerint összefüggésben van a koronavírus-járvánnyal. Július végén 279 673 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 2018 februárja óta a legmagasabb szám. Az elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány következményei az őszi hónapokban fognak megmutatkozni, amikor a munkanélküliség elérheti akár a 7 százalékot is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018