eur:
394.37
usd:
363.01
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Védőmaszkot viselő nők állnak a cseh zászló előtt az Andrej Babis cseh kormányfő és a cseh kormány elleni tüntetésen Prága belvárosában 2020. június 9-én. A tüntetésen több száz ember tiltakozott a kormány koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt. A prágai tüntetésen kívül még több helyen is tartottak demonstrációt az országban.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Nem lassít a járvány Csehországban

Csehországban még mindig nem esik 200 alá az újonnan regisztrált napi fertőzöttek száma. A cseh egészségügyi minisztérium legfrissebb kimutatása szerint csütörtökön a laboratóriumi vizsgálatok 215 személynél állapították meg a Covid-19-fertőzést, és ezzel a betegek száma 5447-re emelkedett.

Rekordszámú, több mint ötezer az aktív koronavírus-fertőzött betegek száma Csehországban. Március eleje óta, amikor az első fertőzéses eseteket regisztrálták, több mint 17 ezer embert betegített meg a Covid-vírus, 70 százalékuk viszont már egészségesnek mondhatja magát. Az új esetek napi száma az utóbbi időben 200-250 között mozog, ez hasonló a márciusi-áprilisi helyzethez, amikor az országban szükséghelyzet volt, és a kormány korlátozó intézkedéseket vezetett be.

A cseh tisztiorvosi szolgálat szerint a járvány terjedésének szempontjából kulcsfontosságú tényező, hogy nem változik jelentősen a kórházban kezelt betegek száma, illetve azoké, akiknek állapota súlyos és a kórházak intenzív osztályain fekszenek.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk hivatalának igazgatója szerint az országos járványhelyzet kielégítőnek tekinthető, és a több mint egytucatnyi lokális fertőzésgócot ellenőrzés alatt tudják tartani. Ilyen régiónak számít Észak-Morvaországban a Karviná-i és Frydek-Místek-i járás.

Az óvintézkedések betartására folyamatosan felhívják az emberek figyelmét.

Az országos általános óvintézkedéseket már megszüntették Csehországban, jelenleg regionálisan és helyileg foganatosítják a szükséges intézkedéseket. A helyi fertőzésgócban többnyire kötelező az arcmaszkok viselése az egészségügyi intézményekben, kórházakban, idősotthonokban vagy a közösségi közlekedési eszközökön, illetve

tilos a kórházak és az idősotthonok látogatása.

Prágában kötelező az arcmaszkok viselése a kórházakban, a gyógyszertárakban és a metróban. Ma reggelre Szlovénia a közepesen rizikós országok csoportjába sorolta Csehországot. A csehek számára így a Szlovéniába való beutazáskor kötelező a kéthetes karantén.

Júliusban éves összehasonlításban 3,8 százalékra emelkedett a munkanélküliség az országban a júniusi 3,7 százalékról.

A munkanélküliség mérsékelt emelkedése a hivatal szerint összefüggésben van a koronavírus-járvánnyal. Július végén 279 673 munkanélkülit tartottak nyilván a hatóságok, ami 2018 februárja óta a legmagasabb szám. Az elemzők arra számítanak, hogy a koronavírus-járvány következményei az őszi hónapokban fognak megmutatkozni, amikor a munkanélküliség elérheti akár a 7 százalékot is.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az EU teljes átalakítására készülnek a tagállamok, a Bizottság is szó nélkül maradt

Az uniós ügyekért felelős miniszterek kedden összeülnek, hogy megvitassák az Európai Tanács közelgő csúcstalálkozójának napirendjét, és a lehetséges bővítésről szóló megbeszélések mellett beszéljenek az ehhez szükséges EU-s intézményi reformokról. Miközben Ukrajna, Moldova és a nyugat-balkáni országok integrációja már elindult, az unió működési kereteit át kell alakítani, hogy az alkalmas legyen egy 30-32 tagból álló államszövetség kezelésére. A fókuszban van a vétójog kérdése is, amelyet a legtöbb ország már jelentősen korlátozna. Az Európai Bizottságnak egyelőre nincs reformjavaslata.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×