INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 29. kedd
Mihály

állampolgársági törvény

szlovákia

magyar állampolgár

kettős állampolgárság

Szlovák állampolgársági törvény: mintha olvadna a jég

Szlovák állampolgársági törvény: mintha olvadna a jég

A szlovák belügy tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvényt módosító javaslatot. Eszerint a szlovák felmenőkkel rendelkező személyek is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A törvény beterjesztői kilátásba helyezték a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezés enyhítését is. A tárca azonban továbbra sem segíti azon szlovákiai magyarok életét, akiktől akaratuk ellenére vették el szlovák útlevelüket.

A jelenleg is hatályos szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

A tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvénymódosító javaslat felsorolja azokat a kivételes eseteket, amikor nem veszik el a szlovák állampolgárságot akkor sem, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ilyen eset például, ha egy házastárs vagy kiskorú gyermek veszi fel a külföldi állampolgárságot, vagy ha valaki születésénél fogva jogosult rá.

Felvehetné a másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel,

illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja.

Az újítás értelmében a Cseh Köztársaság állampolgárai az államnyelv ismerete nélkül is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A kormány lehetővé tenné azt is, hogy a standard európai alapelvekkel összhangban visszanyerhessék az állampolgárságukat azok a személyek, akik a jelenleg érvényben lévő törvény miatt veszítették el azt. A javaslat kimondja, hogy azok, akik elveszítették a szlovák állampolgárságukat, már nem a belügyminiszter által meghatározott kivétel alapján igényelhetik azt vissza, hanem standard eljárás keretében, anélkül, hogy regisztráltatniuk kellene magukat az idegenrendészeten.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter rámutatott: a kormányprogramban a kabinet elkötelezte magát, hogy lehetővé fogja tenni a hosszabb ideje egy másik ország területén lakó szlovák állampolgárok számára a kettős állampolgárságot. Emellett a külföldön élő szlovákok esetében egyszerűsödni fognak az állampolgárság megszerzésének feltételei.

A belügyi tárca az állampolgársági törvény módosításával ugyanakkor

továbbra sem segít azokon a szlovákiai magyarokon, akik 2010 után felvették a magyar állampolgárságot, s ezért megfosztották őket szlovák útlevelüktől.

A hétvégén közzétett hivatalos adatok szerint 130 ilyen személy van. A Szlovákia területén született csehszlovák felmenőkre hivatkozva ők akár visszaigényelhetnék szlovák állampolgárságukat, a módosítás azonban határozottan kimondja, hogy csak olyan személyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik korábban sosem voltak szlovák állampolgárok. A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok e cikkely alapján tehát nem folyamodhatnak szlovák állampolgárságért.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Kapcsolódó hang

Kettős állampolgárságot tiltó szlovák törvény enyhítése
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018