eur:
394.94
usd:
363.4
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Szlovák állampolgársági törvény: mintha olvadna a jég

A szlovák belügy tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvényt módosító javaslatot. Eszerint a szlovák felmenőkkel rendelkező személyek is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A törvény beterjesztői kilátásba helyezték a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezés enyhítését is. A tárca azonban továbbra sem segíti azon szlovákiai magyarok életét, akiktől akaratuk ellenére vették el szlovák útlevelüket.

A jelenleg is hatályos szlovák állampolgársági törvényt Robert Fico első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását. A szlovák törvény értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig csaknem 3400 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

A tárcaközi egyeztetésre bocsátott törvénymódosító javaslat felsorolja azokat a kivételes eseteket, amikor nem veszik el a szlovák állampolgárságot akkor sem, ha valaki felveszi egy másik ország állampolgárságát. Ilyen eset például, ha egy házastárs vagy kiskorú gyermek veszi fel a külföldi állampolgárságot, vagy ha valaki születésénél fogva jogosult rá.

Felvehetné a másik ország állampolgárságát a szlovák megvonása nélkül az a személy is, aki az adott ország területén legalább három éve tartózkodási engedéllyel,

illetve nyilvántartott lakhellyel rendelkezik, és ezt igazolni is tudja.

Az újítás értelmében a Cseh Köztársaság állampolgárai az államnyelv ismerete nélkül is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A kormány lehetővé tenné azt is, hogy a standard európai alapelvekkel összhangban visszanyerhessék az állampolgárságukat azok a személyek, akik a jelenleg érvényben lévő törvény miatt veszítették el azt. A javaslat kimondja, hogy azok, akik elveszítették a szlovák állampolgárságukat, már nem a belügyminiszter által meghatározott kivétel alapján igényelhetik azt vissza, hanem standard eljárás keretében, anélkül, hogy regisztráltatniuk kellene magukat az idegenrendészeten.

Roman Mikulec szlovák belügyminiszter rámutatott: a kormányprogramban a kabinet elkötelezte magát, hogy lehetővé fogja tenni a hosszabb ideje egy másik ország területén lakó szlovák állampolgárok számára a kettős állampolgárságot. Emellett a külföldön élő szlovákok esetében egyszerűsödni fognak az állampolgárság megszerzésének feltételei.

A belügyi tárca az állampolgársági törvény módosításával ugyanakkor

továbbra sem segít azokon a szlovákiai magyarokon, akik 2010 után felvették a magyar állampolgárságot, s ezért megfosztották őket szlovák útlevelüktől.

A hétvégén közzétett hivatalos adatok szerint 130 ilyen személy van. A Szlovákia területén született csehszlovák felmenőkre hivatkozva ők akár visszaigényelhetnék szlovák állampolgárságukat, a módosítás azonban határozottan kimondja, hogy csak olyan személyek élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik korábban sosem voltak szlovák állampolgárok. A szlovák állampolgárságot elveszített magyarok e cikkely alapján tehát nem folyamodhatnak szlovák állampolgárságért.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×