eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Nyitókép: Pixabay.com

Lépésnyire van az egységes magyar politikai érdekképviselet

Két szlovákiai magyar pártot, az MKP-t és a Hidat hívta meg az Összefogás mozgalom a Gombaszögben szervezett Közéleti Piknikre, hogy a magyar összefogáshoz vezető lehetőségekről beszélgessenek. Forró Krisztián, az MKP elnöke már jövő hétre tárgyalni hívta a két másik párt elnökét, Sólymos László a Híd nevében pedig augusztus 20-án, Komáromban írna alá szándéknyilatkozatot két elnöktársával az egység létrehozásáról.

Politikai elemzők szerint a mára tulajdonképpen mikropárttá zsugorodott szlovákiai magyar pártok felismerték, hogy az egység megteremtése maradt az életben maradásuk egyetlen kulcsa. A magyar érdekképviselet azért szorult ki a szlovák parlamentből, mert öt magyar pártot már nem bírnak el azok a magyar szavazók, akik egyébként egyre nagyobb hajlandóságot mutattak a szlovák pártokra való átszavazásra.

Az Összefogás mozgalom szervezésében Gombaszöszön, a nyári tábor helyszínén ötből három szlovákiai magyar párt adott egymásnak találkozót nyilvánosság előtt tartott pódiumbeszélgetések keretében.

Az MKP, a Híd és a házigazdák elnöke magyar összefogást ígért.

„Ezt az egységet nem magunknak csináljuk, akik itt az asztal mögött ülünk, hanem azért, hogy olyan alternatívát tudjunk nyújtani a választónak, amit meg tud támogatni. Mert nekünk ő a fontos. Ezen kell változtatnunk, és ez a feladat előttünk áll” – fogalmazott Sólymos László, a Híd elnöke.

Forró Krisztián a Magyar Közösség Pártjának két hete megválasztott új elnöke leszögezte, már nem egymásra kell mutogatni,

nem azt kell keresni, hogy az elmúlt tíz évben ki volt a hibás,

hanem a holnapra kell összpontosítani. „Ahhoz, hogy erőt tudjunk demonstrálni, és hogy ismét tényezővé váljon a felvidéki magyarság, szükség van az egységre. Az egység azonban nem lehet cél. Az egység csak eszköz lehet ahhoz, hogy a felvidéki magyarság megmaradjon, mert a megmaradás a cél. Az egységnek pont a megmaradást kell szolgálnia, úgyhogy van mit csinálni” – fogalmazott az MKP elnöke.

Mózes Szabolcs, a tavaly ősszel megalakult Összefogás mozgalom elnöke is emlékeztetett arra, hogy az elmúlt tizenegy évet a megosztottság és nem a konstruktív vita határozta meg, ezért – mint mondta –

nemcsak a kabátot kell újra gombolni, hanem új kabátot kell venni.

„Olyan pártra van szükség, amelyre szlovákiai magyarok büszkék lehetnek” – tett hozzá. „Hiszem, hogy azok is, akik a szlovák pártokra szavaznak, lassan kiábrándulnak ebből, és rájönnek arra, hogy szükség van egy erős dél-szlovákiai és egy erős magyar érdekképviseletre, mert csak ez tud eredményeket elérni az itt élő emberek javára” – fejtette ki Mózes.

Az Összefogás elnöke határozottan kijelentette, egy év múlva már nem szeretne egy ugyan ilyen panelbeszélgetés résztvevője lenni. „A magam részéről azt tudom elmondani, hogy nem akarok ide ülni egy év múlva egy hasonló felállásban egy hasonló tematikájú beszélgetésen, és arról szöszmötölni, hogy hol tartottunk, meg hol fogunk tartani, és közben háromszor, négyszer is tárgyaltunk. Azt akarom, hogy egy év múlva – lehet, hogy hasonló felállásban, de – egy teljesen más szervezeti háttérrel, világos célok mentén lehessen ide leülni, és ne arról beszéljünk, hogy ki a hidas, ki az MKP-s és ki az Összefogás tagja, hanem teljesen világos keretek között működjön mindez. Úgy van értelme” – szögezte le az Összefogás vezetője.

Csak óvatosan!

A három pártelnök várhatóan már a jövő hét folyamán tárgyalóasztalhoz ül egymással. A tárgyalásokról azonban óvatosan nyilatkoztak. Sólymos László szerint a tárgyalások eredményessége a lényeg. „Ezt nagyközönség előtt nem nagyon lehet elérni” – jelentette ki a Híd elnöke. Forró Krisztián szerint sem lesznek nyilvános tárgyalások, de azt ígérte, hogy minden forduló után tájékoztatják a nyilvánosságot. Sólymos László felvetette, hogy augusztus 20-án, Szent István napján Révkomáromban, fogadjanak el egy közös szándéknyilatkozatot arról, hogy létrehozzák a magyar egységet. Ebbe mindhárom pártelnök beleegyezett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×