eur:
392.12
usd:
366.44
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Németország soros uniós elnökségét hirdető plakát az Európai Tanács épületében, Brüsszelben 2020. július 1-jén. Ettől a naptól kezdve hat hónapig Németország tölti be az Európai Unió soros elnökségét, Berlin Horvátországtól vette át, majd januárban Portugáliának adja tovább a tisztséget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Uniós segélycsomag: Csehország elégedetlen, Szlovákiában előbb jön a karácsony

A cseh kormányfő nem ért egyet az európai uniós helyreállítási alap javasolt elosztásával, de Prága nem fogja akadályozni az elfogadását. Szlovákiának ugyanakkor nincs oka panaszra, hiszen az új mentőcsomag az ország számára 8 milliárd eurós többlettámogatást jelentene.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök telefonon egyeztetett Angela Merkel német kancellárral, aki szeretne minél hamarabb pontot tenni a helyreállítási alapban összegyűlt pénz elosztásának a végére. A cseh kormányfő szerint nem korrekt az utóbbi öt év munkanélküliségét figyelembe vevő kritérium, s erre többször is figyelmeztette a kancellárt, aki elfogadta Babiš érvelését.

A cseh miniszterelnök azt mondta, véleményezik a lehetőségeket, mivel a részben felülvizsgált és módosított javaslatról e héten tárgyalnak az uniós tagállamok vezetői. „A beruházásainkhoz szükségünk van a pénzre, és a maximumot szeretném kiharcolni Csehország számára, ugyanakkor nem kívánok a megállapodás útjába állni” – fogalmazott Babiš.

A cseh képviselőház múlt pénteken határozatban támogatta a kormány álláspontját a 750 milliárd euró nagyságú helyreállítási alapról. Felszólította a kormányfőt, hogy a tervet és annak finanszírozását a végső szavazásnál támogassa. A testület ugyanakkor azt kéri Babištól, hogy

igyekezzen elérni a pénzek elosztásának módosítását.

A képviselőház szerint az uniós pénzek elosztásánál a lehető legnagyobb mértékben a koronavírus-járvány következményeit kellene figyelembe venni.

Szlovákiának nincs oka panaszra, hiszen a jelenlegi kulcs szerint az új mentőcsomag az ország számára 8 milliárd eurós többlettámogatást jelentene. Ez az éves GDP körülbelül 8 százaléka. Nem véletlenül hangzottak el olyan kijelentések is a közelmúltban, hogy

Szlovákia számára ebben az évben korábban jöhet a karácsony.

Pozsony az elkövetkező hétéves költségvetési ciklusban összesen 16 milliárd eurót kaphat Brüsszeltől, ami jóval meghalad minden eddigi uniós forrást, és nagymértékben hozzájárulhat a gazdaság szükséges modernizációjához.

Gazdasági elemzők szerint valószínű, hogy ekkora uniós támogatáshoz többé már nem jut Szlovákia, ezért nagyon fontos lesz jól eltervezni, mire fordítják a pénzt. Dudás Tamás közgazdász szerint túl kell lépni az összeszerelő ország státuszán, ezért a forrásokat a jövőbe tekintve kell felhasználni. „Elsősorban a digitális gazdaságot és a zöld technológiákat kell támogatni, de az oktatási rendszer versenyképességének növeléséről sem szabad megfeledkezni” – mondta Dudás.

Aggasztó azonban, hogy Szlovákia az eddigi uniós pénzeket is csak nagyon lassan hívta le és használta fel, ezért kérdéses, hogy az államapparátus mennyire tud megbirkózni a többletforrások feldolgozásával. A legfontosabb prioritás ezért a források lehívásához szükséges bürokrácia csökkentése és a folyamatok ellenőrizhetőségének és átláthatóságának garantálása. Ez az elkövetkező évek legnagyobb kihívása a szlovák kormány számára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×