eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Beindultak az észak-koreai hekkerek, kétmilliárd dollárt csaltak össze

Észak-Korea internetes kalózai nemcsak bankoktól és kriptovaluta-tőzsdéktől csalt ki pénzt, de félhetnek tőlük az egyszerű netes vásárlók is – állítja az ENSZ-re hivatkozva egy brit lap.

Elszegényedett, a külvilágtól elzárt és az egyszerű polgárok számára elérhetetlen a szabad internet. Viszont jól képzett hekkerekkel rendelkezik. Ez Észak-Korea, amely egy brit lap szerint a különböző külföldi pénzügyi intézményekbe való elektronikus betörésekkel próbálja finanszírozni a nemzetközi szankciók miatt kongó államkasszát.

A The Daily Telegraph című brit lap leírja, hogy az észak-koreaiak milyen trükkökkel szedtek ki pénzt külföldiekből. A múlt év végén például a munka világában való kapcsolattartást segítő LinkedIn közösségi oldal egyes felhasználói kaptak egy érdekes üzenetet. A védelmi és repülőgépgyártási ágazat európai és közel-keleti dolgozóit célozták meg.

„Ön a megbízható elit része. Ezért beajánlom Önt a mi nagyon fontos szervezeti egységünkbe” – szólt a nem túl elegánsan megfogalmazott üzenet egy állítólagos munkaügyi közvetítőtől, aki egy fájlt is küldött. Ebben a lehetséges állások leírása és a fizetések szerepeltek. De miközben a beugratott felhasználók a fájlt böngészték, a szintén itt található rosszindulatú kód hozzáférést adott az észak-koreai hekkereknek a felhasználók e-mailjéhez és tárolt állományaihoz.

Két kiberbiztonsági cég, az ESET és az F-Secure szerint az álálláshirdetéseket a Lazarus nevű észak-koreai hekkercsoport küldte, amely 2014-ben feltörte a Sony Filmstúdió szervereit, 2017-ben pedig megbénította a brit egészségügyi szolgálat hálózatát, és kriptovalutában követelt ezért váltságdíjat.

A mostani támadás idején a hekkerek például benyújtott, de még nem rendezett számlákat találtak. Ezeket egy fizetési felszólítás mellett újra elküldték annak a felhasználónak a nevében, akinek a gépén felfedezték a számlát, de egy olyan folyószámlára kérték a pénzt, amit ők ellenőriztek.

Egy tavalyi ENSZ-jelenetés szerint az észak-koreai hekkercsoportok több, mint kétmillárd dollárt szereztek csalárd módszerekkel, és a pénz az ország rakétafejlesztési programjánál köt ki.

A Telegraph azzal is megvádolta a világtól elzárt országot, hogy drogcsempészettel és hamisítással, valamint „digitális bankrablásokkal” próbál pénzhez jutni.

Ed Parsons, az F-Secure ügyvezető igazgatója szerint az észak-koreaiak az „alkalom szüli a tolvajt” módszerét követve halásznak lehetőségek után.

A Claire’s nevű divatboltlánc a pandémia idején közölte, hogy bezárja üzleteit. Egy észak-koreai hekker néhány órán belül megvett egy a vállalkozás nevét idéző internetes címet, majd később egy kémprogramot telepített a cég fő weboldalára, és hetekig gyűjtötte az online vásárlók hitelkártyaadatait. A lopott kártyaadatokat ezek után átvitték a hasonló nevű oldalra – amivel azt érték el, hogy a figyelmetlen vásárlók esetleg itt kötöttek ki, léptek be és indítottak tranzakciókat valódinak hitt felhasználói számlájukkal.

Legmerészebb húzásuk azonban az volt, amikor 2016-ban a bangladesi központi bank dolgozóinak adataival visszaélve közel százmillió dollárt szivattyúztak le a New York-i Szövetségi Bankból. Két évvel ezelőtt pár százmilliót csaltak ki egy kriptovaluta-oldaltól, amikor hamisított dokumentumokkal a cég dolgozóinak adták ki magukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×