INFORÁDIÓ
2022. augusztus 10. szerda
Lőrinc

olajár

szaúd-arábia

oroszország

opec

opec plusz

kitermelés

A szaúdiak és oroszok fenntartanák az olajkitermelés-csökkentési alkut

A szaúdiak és oroszok fenntartanák az olajkitermelés-csökkentési alkut

Szaúd-Arábia és Oroszország alkuja az olajkitermelés további radikális visszafogásáról kedvezően hatott az árra és nagyobb nyomás alá helyezte azokat az exportőr államokat, amelyek általában nem tartják a kitermelés csökkentését célzó alkukat.

Az április szaúdi-orosz olajkitermelési megállapodás értelmében májusban és júniusban rekordmértékben, napi közel 10 millió hordóval csökkentik az olajkitermelést. Ez a globális kitermelés körülbelül 10 százaléka – jegyzi meg a Reuters. Ezt hosszabbították most meg a felek egy hónappal.

Arról ugyanakkor nem született megállapodás, hogy tartsanak-e az olajexportőr államokat összefogó OPEC+ csoport keretében egy előrehozott tanácskozást ezen a héten.

Sok múlik a kvótasértő-kitermelőkön

Itt tudnának további nyomást gyakorolni azokra az olajkitermelő államokra, amelyek eddig nem tartották be a korábbi alkut a kitermelés radikális csökkentéséről, amelynek célja az volt, hogy feljebb tornásszák a koronavírus-pandémia nyomán mélybe zuhant olajárakat.

Sőt az sem biztos, hogy a jövő hétre már korábban betervezett csúcsot megtartják, mivel néhány állam nem akarja betartani a megállapított kitermelési kvótáját.

„Szaúd-Arábia és Oroszország egyetért az egy hónapos hosszabbítással, de bármely egyezmény feltétele, hogy azok az országok, amelyek nem teljesítették a májusra vonatkozó vállalásaikat, visszafogják kitermelésüket és ezzel ellensúlyozzák a túltermelést”

– közölte egy forrás.

OPEC-források szerint egyelőre azon dolgoznak, hogy milyen módon bírják rá az olyan államokat, mint Kazahsztán, Nigéria és Irak a kitermelés csökkentésére.

Az olaj iránti kereslet bővülését várják

Az alku betartása azt jelentené, hogy stabilizálódhatna az olajár emelkedése. A nyersanyag ára az áprilisi rekordmély szint után már megindult felfelé a kínai gazdaság talpraállása következtében.

A Brent típusú kőolaj ára hordónként 0,6%-kal drágult és már 40 dollár közelében jár. Az amerikai olajárak pedig 1,3%-ot emelkedtek és meghaladták a hordónkénti 37 dollárt.

Kína mellett más országok is kezdik felszámolni a koronavírus-pandémia miatti karantént és próbálják felpörgetni gazdasági tevékenységüket, így nőhet az olaj iránti kereslet.

Ezt megerősítette egy OPEC-forrás is, de figyelmeztetett, hogy egy esetleges második Covid-19 hullám visszavetheti az olajpiac növekedését.

Meglepő adat volt az amerikai kőolaj-készletek 2 millió hordós visszaesése a múlt héthez képest, mivel korábban – ugyancsak meglepetésre – növekedtek a tartalékok.

Mindeközben a benzinkészletek közel 3 millió hordóval nőttek. Ennek ellenére az Egyesült Államokban a következő hetekben a karanténok feloldása nyomán a benzinárak emelkedésére számítanak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Tovább nyomnák felfelé az olaj árát - Szvetnik Endre
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018