INFORÁDIÓ 
2020. május 28. csütörtök
Csanád, Emil

csehország

koronavírus

járvány

szájmaszk

Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. Az új koronavírus járványa miatt Csehországban mindenki számára kötelező az orr és a száj eltakarása a köztereken.

Vághatják a csehek a centit

Már csak alig két hétig kötelező a maszkviselés Csehországban, május 25-től ugyanis enyhülnek, illetve módosulnak a szabályok. Továbbra is megmarad a kötelezettség viszont a zárt terekben, a közösségi közlekedési eszközökön és a taxikban is.

Csehországban már napok óta gondolkodtak azon, mikortól szüntessék meg a kötelező maszkviselést az utcákon és köztereken.

Adam Vojtěch egészségügyi miniszter június közepét látta megfelelő időpontnak, helyettese, Roman Prymula azonban ennél óvatosabb forgatókönyvvel számolt, és csak a nyári szünet kezdetekor engedélyezte volna az arcmaszkok levételét – eredetileg. Mára ugyanis megváltoztatta álláspontját, és azt mondja, nem jelent már akkora kockázatot, ha a szabadban az emberek nem viselik a maszkot.

„Külterületen sokkal kisebb a rizikófaktor, mint a zárt helyiségekben” – jegyezte meg a politikus.

A köztéri maszkviselés szabályainak enyhítésével az ellenzéki politikusok is egyet értenek.

„Fontosnak tartom, hogy eldönthessem, ha úgy érzem, tüneteim vannak, akkor felveszem a maszkot, de ha nem, akkor ne kelljen viselnem” – mondta Oľga Richterová, az ellenzéki Kalózpárt képviselője.

Az utcákon csak akkor kell továbbra is maszkot viselni, ha az emberek közti távolság két méternél kisebb.

A cseh kormány arra az álláspontra jutott, hogy már

nem fogja kérni a parlamentet a május 17-én lejáró szükségállapot meghosszabbítására.

Az addig fel nem oldott, a közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedéseket a szükségállapot szabályozása alól átvezeti a közegészséget védő szabályozás alá.

Hétfőn két hónapos szünet után újra megnyíltak a bevásárlóközpontok, a vendéglők teraszai, a fodrászatok és más szolgáltatások, amelyek a koronavírus-járvány miatt március közepe óta zárva voltak.

Legfeljebb száz ember részvételével már lehet rendezvényeket is tartani,

megnyíltak a színházak, a mozik és részben felújult az iskolai oktatás is, mert az általános- és középiskolák végzős diákjai visszatértek az iskolapadba. A közéletet és a gazdasági tevékenységet korlátozó intézkedések fokozatos feloldását a szigorú higiéniai szabályok betartása mellett az egyre javuló járványhelyzet teszi lehetővé.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Csaknem teljesen néptelen a prágai Károly híd 2020. március 20-án. (MTI/EPA/Martin Divisek)

Kapcsolódó hang

Már csak két hétig lesz kötelező a maszkviselés
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018