eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Védőruházatot viselő munkás a sanghaji tőzsde kijelzője előtt 2020. február 3-án. A kínai tőzsdéken jegyzett vállalatok piaci tőkeértéke 393 milliárd dollárral csökkent január 23. óta. Közel öt éve nem volt ilyen rossz napja a kínai tőzsdéknek mint ezen a napon, amikor a tüdőgyulladás-járvány miatt meghosszabbított holdújévi ünnepek után újraindult a kereskedés.
Nyitókép: MTI/AP

A befektetők már látják: lesz második hullám

Estek a tőzsdeárfolyamok Ázsiában a vuhani második koronavírus-hullám miatti aggodalmak nyomán. A járvány korábbi epicentrumából most jelentettek újabb fertőzéses eseteket a karantén feloldása után.

A lakosok mozgását korábban radikálisan korlátozó Vuhan városban hétfőn öt új koronavírus-fertőzést regisztráltak. Mindez aggodalmat keltett a gazdaság újraindítását célzó és Kína-szerte bevezetett karanténlazítások hatásai miatt.

A piacok a bizakodás és a továbbra is nyomasztó gazdasági adatok sötét hangulata között csaponganak - mondták elemzők, akik szerint az értékpapírok értékének növekedése törékeny lehet, mert a piacok idegesen figyelnek a pénzügyi rendszer bármely megingására és az újabb fertőzésekre.

A legnagyobb keddi esést a hongkongi Hang Seng index produkálta, 1,78 százalékos értékvesztéssel. Az ausztrál tőzsde 1,24 százalékot, a dél-koreai pedig 0,85 százalékot esett.

Az esetleges második hullámra utaló jel, hogy a német karanténlazítás után a fertőző betegségekkel foglalkozó Robert Koch Intézet közölte: a német R0, azaz reprodukciós ráta 1,1-re emelkedett. Az 1 feletti érték azt jelenti, hogy a fertőzéses esetek egyre gyorsuló ütemben szaporodnak.

Közben rekordmértékben megugrottak az oroszországi fertőzési adatok,

Dél-Koreában pedig az újranyitott éjszakai szórakozóhelyeken regisztráltak fertőzéseket.

"Kérdés, hogy mit csinál most Kína, mert a világgazdaság rá figyel" - mondta a Pricipal Global Investors befektetési cég vezető közgazdásza, Bob Baur a Reutersnek. "A vállalkozások jobbára újraindultak, de a kínai háztartások még óvatosak.

Az éttermek kinyitottak, de nincs vendég.

Megindultak az autóeladások, de alacsonyak a számok. Az amerikai és európai háztartások bizonyosan ezt az óvatos magatartást követik majd."

Az alapkezelők ugyanakkor arra számítanak, hogy a piacok már nem esnek vissza a márciusi mély szintekre az amerikai Fed és más központi bankok masszív élénkítő csomagjai miatt.

Bár a Fed közölte, hogy további lépéssel erősíti a piaci bizalmat és elkezd befektetni olyan alapokba, amelyek államkötvényeket vesznek, a befektetők idegesen figyelnek a kínai-amerikai és kínai-ausztrál kereskedelmi kapcsolatokra.

Donald Trump hétfőn azt mondta: nem akarja újratárgyalni a szankciók és ellenszankciók nyomán Pekinggel nehezen kialkudott kereskedelmi megállapodást. Közben Kína leállította az importot négy ausztrál vágóhídról, ami kiélezte az ausztrál marhahús körüli feszültségeket. Ennek nyomán esett az ausztrál és az új-zélandi dollár árfolyama is.

Az olaj ára viszont emelkedett azt követően, hogy Szaúd-Arábia váratlanul jelezte: a jövő hónapban visszafogja a kitermelést.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×