eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: YouTube

Anti Greta Thunberg: nem akarom, hogy pánikoljatok

Greta Thunberg svéd tinédzser a klímavészhelyzetről beszélő aktivisták és kommentátorok ikonjává vált az elmúlt időben. Nyomában most feltűnt az „anti-Greta” – egy szintén tinédzserkorú német lány, aki túlzásokkal vádolja a mozgalmat és akit a jobboldali politikai erők karoltak fel. Szvetnik Endre összefoglalója.

Az iskolai sztrájkot hirdető, az idősebb generációt a fiatalok jövőjének ellopásával és a globális felmelegedéssel szembeni tétlenséggel vádoló Greta Thunberg a hétvégén az angliai Bristolban jelent meg egy nagygyűlésen. Az esős időben a több ezer tiltakozó sártengerré változtatott egy parkot és felháborodott helyi lakosok csoportja azt követelte, hogy a szervezők térítsék meg a kárt.

Néhány nappal korábban az óceán másik partján egy szintén fiatal, szintén tizenéves európai aktivista szólalt fel. De ő, nem Thunberg üzenetét vitte Amerikába, hanem éppenséggel szembeszállt vele. A 19 éves, német

Naomi Seibt magát „klímarealistának” nevezi és bírálja azokat, akik szerinte pánikot keltenek az éghajlatváltozás ügyében és ezzel akarják korlátozni az emberi szabadságot.

Naomi, akinek jelenleg csaknem 70 ezer követője van a YouTube-on, a Konzervatív Politikai Akció Konferencián szólalt fel pénteken a keleti parton fekvő Maryland államban. A német lányt támogatja a konzervatív és szabadpiacpárti Heartland Institute is – ők találták ki az „anti-Greta” nevet.

Miközben Thunberg módszere az, hogy néha dühös hangnemben erkölcstelenséggel vádolja a nyugati politikai vezetőket és az éghajlatváltozás miatti pánikról és szorongásról beszél, Seibt üzenete ez: „Nem akarom, hogy pánikoljatok, azt akarom, hogy gondolkozzatok”.

A szöveg megjelent a pénteki konferencián osztogatott pólókon is. A német tinédzser azért idegesítheti a többi aktivistát, mert nem utasítja el, a klímaváltozás tényét – így

nem olyan egyszerű rásütni a „tagadó” jelzőt.

Ugyanakkor azt hangoztatja, hogy sokan túlbecsülik az ember által okozott éghajlatváltozás hatásait. „Az éghajlat mindig is változott, tehát nevetséges dolog tagadni azt. Az ember túlbecsüli a hatalmát, amikor azt hiszi, hogy szén-dioxid-emisszióval tönkreteheti az éghajlatot”.

Seibt elutasítja, hogy a klímaszkeptikusok kihasználják arra, hogy szembeszálljanak a hatalmas nemzetközi követőtábort létrehozó Thunberggel, aki radikális fellépést követel és aki a részletek kidolgozását és a hatások elemzését másokra hagyja. „Nem vagyok a jobboldal bábja” – mondta a német aktivista.

A sajtó egy része azonban rárepült korábbi, a politikai korrektséget megkérdőjelező kényes megjegyzésére. Előkerült a ZDF német tévécsatorna videója, amelyben egy zsinagóga elleni támadás nyomán azt fejtegette, hogyha a vélt elnyomottak listájáról van szó, akkor legalul vannak a németek, felettük pedig a muszlimok és a zsidók. A videó köröztetésére azzal vágott vissza, hogy rossz az embereket etnikumuk vagy vallásuk alapján megkülönböztetni és hogy megjegyzéseit kiforgatták.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×