INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

irak

tüntetés

ellentüntetés

korrupció

demokrácia

halottak

Iraki rendőrök fedezékben a kormányellenes tüntetőkkel való összecsapások során Bagdadban 2020. január 21-én. Az új kormányfő kinevezését követelő tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban ezen a napon legkevesebb nyolc tüntető életét veszítette és ötvennél is többen megsebesültek Irakban.

Vérben úszik Irak – újabb halottak a tüntetéseken

Tüntetések és ellentüntetések rázzák meg Irakot, amelyeken egyrészt az amerikai, másrészt az iráni befolyás miatti sérelmeket hangsúlyozzák a felvonulók és vannak, akik egyszerűen kevesebb korrupciót, több demokráciát követelnek. A tiltakozások során a biztonságiak több embert agyonlőttek.

Ezúttal a síita milíciák által mozgósított és így Iránnal szimpatizáló tömegek jelentek meg Iraki zászlók alatt vonulva Bagdadban. A több ezer tiltakozót Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok és milíciafőnök küldte az utcákra.

Asz-Szadr, – akinek emberei a 2003-as megszállás után többször harcba keveredtek az amerikaiakkal, de akik kényszerű szövetségesek is voltak az Iszlám Állam elleni harcban –, most azt akarja, hogy

Washington vonja ki a még az országban maradt csapatait.

A felvonulók egyik angol nyelvű transzparensén például az állt, hogy „Trump, takarodj és fizess masszív kompenzációt a te terrorod iraki áldozatainak”. Asz-Szadr eddig minden külföldi jelenlétet ellenzett, de azt követően, hogy az amerikaiak megölték a Teherán regionális hatalmát egyengető Szulejmani iráni tábornokot, ő is Irán felé fordult.

A demonstrálók elkerülték a bagdadi Tahrir teret, a kormányellenes tüntetők ikonikus gyülekezőhelyét.

„Nem Amerikának, nem Izraelnek, nem a gyarmatosításra” – skandálták sokan, némelyek a mártíromságra készen állók fehér ruháját viselve.

A biztonsági szervek védőgyűrűbe vonták a megerősített bagdadi Zöld Zónát, ahol más külképviseletek mellett megtalálható a masszív erődítménnyé formált amerikai nagykövetség. Szulejmáni tábornok megölését megelőzően síita tüntetők támadták meg a komplexumot és Washington ezek után igazolnak látta hogy egy drón rakétájával kivégezze az iráni vezetőt.

Az éjszaka során három újabb rakétát lőttek be Zöld Zónába, de ezek nem okoztak sérüléseket.

Az új tüntetések elterelhetik a figyelmet arról a tiltakozó mozgalomról, amelyben síiták és szunniták tiltakoznak a síita többségű kormány és az azt támogató, Iránhoz kötődő szervezetek hatalma, és általában a korrupció ellen. Ezek a tiltakozások hónapok óta folynak.

Az iraki Emberi Jogi Hivatal szerint az utóbbi két napban a biztonsági erők és a tiltakozók összecsapásaiban további 10 ember halt meg Bagdadban, Dijalában, Kerbarlában és Bászrában. A sérültek száma meghaladja a 130-at. Hétfőn két iraki rendőr és négy tüntető vesztette életét az erőszakban.

A tiltakozások kezdete, azaz október óta pedig 450-en haltak meg.

Nyitókép: MTI/AP/Khalid Mohammed

Kapcsolódó hang

Újabb halottak a megosztott Irakban folyó tüntetéseken
 
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018