eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Iraki rendőrök fedezékben a kormányellenes tüntetőkkel való összecsapások során Bagdadban 2020. január 21-én. Az új kormányfő kinevezését követelő tüntetők és a rendőrök összecsapásaiban ezen a napon legkevesebb nyolc tüntető életét veszítette és ötvennél is többen megsebesültek Irakban.
Nyitókép: MTI/AP/Khalid Mohammed

Vérben úszik Irak – újabb halottak a tüntetéseken

Tüntetések és ellentüntetések rázzák meg Irakot, amelyeken egyrészt az amerikai, másrészt az iráni befolyás miatti sérelmeket hangsúlyozzák a felvonulók és vannak, akik egyszerűen kevesebb korrupciót, több demokráciát követelnek. A tiltakozások során a biztonságiak több embert agyonlőttek.

Ezúttal a síita milíciák által mozgósított és így Iránnal szimpatizáló tömegek jelentek meg Iraki zászlók alatt vonulva Bagdadban. A több ezer tiltakozót Muktada asz-Szadr befolyásos síita hitszónok és milíciafőnök küldte az utcákra.

Asz-Szadr, – akinek emberei a 2003-as megszállás után többször harcba keveredtek az amerikaiakkal, de akik kényszerű szövetségesek is voltak az Iszlám Állam elleni harcban –, most azt akarja, hogy

Washington vonja ki a még az országban maradt csapatait.

A felvonulók egyik angol nyelvű transzparensén például az állt, hogy „Trump, takarodj és fizess masszív kompenzációt a te terrorod iraki áldozatainak”. Asz-Szadr eddig minden külföldi jelenlétet ellenzett, de azt követően, hogy az amerikaiak megölték a Teherán regionális hatalmát egyengető Szulejmani iráni tábornokot, ő is Irán felé fordult.

A demonstrálók elkerülték a bagdadi Tahrir teret, a kormányellenes tüntetők ikonikus gyülekezőhelyét.

„Nem Amerikának, nem Izraelnek, nem a gyarmatosításra” – skandálták sokan, némelyek a mártíromságra készen állók fehér ruháját viselve.

A biztonsági szervek védőgyűrűbe vonták a megerősített bagdadi Zöld Zónát, ahol más külképviseletek mellett megtalálható a masszív erődítménnyé formált amerikai nagykövetség. Szulejmáni tábornok megölését megelőzően síita tüntetők támadták meg a komplexumot és Washington ezek után igazolnak látta hogy egy drón rakétájával kivégezze az iráni vezetőt.

Az éjszaka során három újabb rakétát lőttek be Zöld Zónába, de ezek nem okoztak sérüléseket.

Az új tüntetések elterelhetik a figyelmet arról a tiltakozó mozgalomról, amelyben síiták és szunniták tiltakoznak a síita többségű kormány és az azt támogató, Iránhoz kötődő szervezetek hatalma, és általában a korrupció ellen. Ezek a tiltakozások hónapok óta folynak.

Az iraki Emberi Jogi Hivatal szerint az utóbbi két napban a biztonsági erők és a tiltakozók összecsapásaiban további 10 ember halt meg Bagdadban, Dijalában, Kerbarlában és Bászrában. A sérültek száma meghaladja a 130-at. Hétfőn két iraki rendőr és négy tüntető vesztette életét az erőszakban.

A tiltakozások kezdete, azaz október óta pedig 450-en haltak meg.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×