eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (j) és az elkövetéssel vádolt Miroslav Marcek (b2) a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Elkezdődött Szlovákia egyik legsúlyosabb gyilkosságának büntetőpere

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a vádlottakat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze még október 21-én emelt vádat Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás ellen Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt. Mind a négy vádlott előzetes letartóztatásban van. Az ügyész októberben a négy személyt szándékos emberölés különösen súlyos bűncselekményével, továbbá illegális fegyvertartás, fegyverkereskedelem és magánlaksértés bűncselekményével vádolta meg.

A gyanú szerint a gyilkosság megrendelője Kočner volt, aki Zsuzsovát bízta meg azzal, hogy találjon olyan embereket, akik végrehajtják azt. Ő Andruskó Zoltánon keresztül jutott el Marčekhez és Szabóhoz. A jelenlegi információk szerint Marček lőtte le Kuciakot és menyasszonyát, Szabó pedig sofőrként segédkezett a bűncselekmény végrehajtásában. Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyésszel, az ő ügyében december 30-án dönt a bíróság. Még október elején beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

Bazin, 2019. december 19.
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
MTI/EPA/Jakub Gavlák
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalásán. MTI/EPA/Jakub Gavlák

A nyomozati irat több mint 25 ezer oldalas, több melléklettel egészítették ki. A vádirat 93 oldalas. A vádlottakat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti. Ruzena Sabová, a taláros testület elnöke közölte: a bíróság elfogadta a vádiratot és januárra, valamint februárra kitűzte a főtárgyalás időpontjait.

Az első tárgyalást január 13-án tartják meg.

A csütörtöki nyilvános meghallgatás során mindkét fél, a vád és a védelem is észrevételeket tehet és állást foglalhat az ügy kapcsán. A vádlottak kinyilváníthatják hajlandóságukat vádalku megkötésére is. Ezt a lehetőséget viszont mind a négy vádlott elutasította.

A vádlottak reggel 6 óra előtt érkeztek meg Bazinba a tárgyalás helyszínére, különleges rendőri kísérettel. Marián Kočner golyóálló sisakot viselt az épületbe lépve. Ez az első alkalom, hogy mind a négyen egy helyen tartózkodnak. A meghallgatáson megjelentek a meggyilkolt pár szülei is.

Ján Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosságért.

Az Infostart rendszeresen és részletesen beszámolt a Kuciák-ügyről, ezeket a cikkeket ITT találja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×