INFORÁDIÓ 
2020. június 2. kedd
Anita, Kármen

jan kuciak

per

tárgyalás

bíróság

szlovákia

A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember (j) és az elkövetéssel vádolt Miroslav Marcek (b2) a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.

Elkezdődött Szlovákia egyik legsúlyosabb gyilkosságának büntetőpere

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében a vádlottakat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti.

A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze még október 21-én emelt vádat Marián Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček és Szabó Tamás ellen Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolása miatt. Mind a négy vádlott előzetes letartóztatásban van. Az ügyész októberben a négy személyt szándékos emberölés különösen súlyos bűncselekményével, továbbá illegális fegyvertartás, fegyverkereskedelem és magánlaksértés bűncselekményével vádolta meg.

A gyanú szerint a gyilkosság megrendelője Kočner volt, aki Zsuzsovát bízta meg azzal, hogy találjon olyan embereket, akik végrehajtják azt. Ő Andruskó Zoltánon keresztül jutott el Marčekhez és Szabóhoz. A jelenlegi információk szerint Marček lőtte le Kuciakot és menyasszonyát, Szabó pedig sofőrként segédkezett a bűncselekmény végrehajtásában. Andruskó Zoltán vádalkut kötött az ügyésszel, az ő ügyében december 30-án dönt a bíróság. Még október elején beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel.

Bazin, 2019. december 19.
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
MTI/EPA/Jakub Gavlák
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalásán. MTI/EPA/Jakub Gavlák

A nyomozati irat több mint 25 ezer oldalas, több melléklettel egészítették ki. A vádirat 93 oldalas. A vádlottakat 25 évtől életfogytig tartó börtönbüntetés fenyegeti. Ruzena Sabová, a taláros testület elnöke közölte: a bíróság elfogadta a vádiratot és januárra, valamint februárra kitűzte a főtárgyalás időpontjait.

Az első tárgyalást január 13-án tartják meg.

A csütörtöki nyilvános meghallgatás során mindkét fél, a vád és a védelem is észrevételeket tehet és állást foglalhat az ügy kapcsán. A vádlottak kinyilváníthatják hajlandóságukat vádalku megkötésére is. Ezt a lehetőséget viszont mind a négy vádlott elutasította.

A vádlottak reggel 6 óra előtt érkeztek meg Bazinba a tárgyalás helyszínére, különleges rendőri kísérettel. Marián Kočner golyóálló sisakot viselt az épületbe lépve. Ez az első alkalom, hogy mind a négyen egy helyen tartózkodnak. A meghallgatáson megjelentek a meggyilkolt pár szülei is.

Ján Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett a gyilkosságért.

Az Infostart rendszeresen és részletesen beszámolt a Kuciák-ügyről, ezeket a cikkeket ITT találja.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Kapcsolódó hang

Elkezdődött Szlovákia egyik legsúlyosabb gyilkosságának büntetőpere
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018