eur:
393.46
usd:
367.94
bux:
66254.24
2024. április 24. szerda György
Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője a párt Birminghamben tartott választási nagygyűlésén 2019. november 21-én. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

Segít-e a Munkáspárton az új szavazók tömege?

Három millióval többen szavaznak az idén Nagy-Britanniában és felmerül a kérdés, ezzel az ellenzéki Munkáspárt esélyei javulnak-e? Az előrehozott választások előtt megugrott a frissen regisztrált, 35 év alatti szavazók száma és ez a csoport döntően inkább a kormányzó konzervatívok és az általuk beígért brexit ellen szavazna.

Kedd éjfélig regisztrálhattak Nagy-Britanniában azok az új választók, akik élni akarnak szavazati jogukkal a decemberi, előrehozott választásokon.

A Brit Választási Reform Társaság nevű intézmény szerint a választások kiírása és a határidő közötti időszakot tekintve, 2017-hez képest közel 900 ezerrel többen regisztráltak. Ezeknek a polgároknak a kétharmada 35 év alatti, egyharmada pedig 25 évnél fiatalabb.

A baloldali brit sajtó szerint

az új választók Jeremy Corbyn Munkáspártja esélyeit javítják.

Corbyn kedden példátlan bírálatot kapott, amikor a brit főrabbi azt mondta: alkalmatlan a kormányzásra, mert nem nem számolt le a pártjában jelenlévő antiszemitizmussal. A kormányzó konzervatívok is kaptak hasonló bírálatot: őket a brit Muszlim Tanács vádolta meg iszlamofóbiával és azzal, hogy nem lépnek fel ellene a párton belül.

A bírálat ellenére a Munkáspárt csökkentette a lemaradását a konzervatívokkal szemben. A toryk látogatottsága 43 százalék – bár két pontot esett -, míg a Labour 5 pontot javítva feljött 32 százalékra. A harmadik és brexit-ellenes Liberális Demokraták két pontot vesztettek a népszerűségi listán.

De vajon sikerül-e még jobban előretörnie a Munkáspártnak a fiatalabb szavazók regisztrációja nyomán? Az egymillió, 25 évnél fiatalabb szavazó, mindenképp jó hír a számukra, mert ez a réteg nem támogatja a brexitet és így nem valószínű, hogy a konzervatívokra szavaz majd.

Valamelyest csökkent ugyanakkor a 25 és 35 év közötti korcsoport aránya az összes új regisztrálóhoz képest.

Szakértők szerint épp ők voltak azok, akik miatt a Munkáspárt jól szerepelt a két évvel ezelőtti előrehozott választáson. 2017-hez képest az arányuk 33-ról 30 százalékra csökkent.

Az is kiderült az adatokból, hogy több, mint 16%-kal nőtt az új regisztrálók között a 45 éven felüliek aránya 2017-hez képest. Ebben a csoportban már több a konzervatív, brexitpárti szavazó és idén ők adják az összes választópolgár egyötödét. Úgy tűnt tehát először, hogy a Munkáspárt örülhet a sok új fiatal szavazónak, de a konzervatívok sem búslakodhatnak.

A mozgósításban a celebek is kivették a részüket:

Emilia Clarke, a Trónok Harca sorozat egyik sztárja például az Instagramon szólította fel az embereket, hogy regisztráljanak – a posztot kedd reggelig több, mint 5 és félmillióan látták.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

‘Nuff said. #registertovote #doit #yourvoicematters gov.uk/register-to-vote #??

@ emilia_clarke által megosztott bejegyzés,

Raheem Sterling, a Mancester City válogatott futballistája pedig 30 ezer lájkot szerzett azzal a posztjával, amely felhívta a figyelmet a regisztráció határidejére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×