eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (j-b) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozóját megelőző V4-es egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

"Folytatni kell az EU kohéziós politikáját"

A Kohézió barátai csoportosulás résztvevő országai szükségszerűnek tartják az Európai Unió kohéziós politikájának fenntartását, melyek valós adatokkal és tényekkel vannak alátámasztva. A csúcstalálkozó elején a visegrádi országok miniszterelnökei egyeztetettek.

A cseh fővárosban megtartott csúcstalálkozó fő témáját az Európai Unió 2021-től 2027-ig tervezett költségvetése adta. A V4-ek kormányfői bírálták a tervezetet. Orbán Viktor magyar miniszterelnök kiemelte: az a tervezet, amelyet ma Európa-szerte vitatnak, a most távozó bizottság javaslata, és annak minden hibáját magán hordozza.

"Igazságtalan az a javaslat, amelyet a távozó Európai Bizottság készített

az Európai Unió következő költségvetéséről, és mi igazságot akarunk" – fogalmazott Orbán Viktor.

A keddi találkozó házigazdája, Andrej Babiš abban bízik, hogy az új összetételű Európai Bizottság még módosítja a költségvetés tervezetét. "Az új bizottság és az Európai Tanács végre rászánhatná magát az intenzívebb együttműködésre, és mi mind készen állunk, hogy ebből kivegyük a részünket" – jelentette ki Babiš.

Peter Pellegrini szlovák kormányfő szerint

az Európai Unió egyes tagállamai között továbbra is nagyok a regionális különbségek.

A miniszterelnök kiemelte, hogy "éppen ezért kötelességünk folytatni a kohéziós politika finanszírozását mindaddig, amíg ezeket a regionális különbségeket meg nem szüntetjük". Pellegrini úgy véli, a kohéziós politikát nem a politikai hangulat határozza meg, hanem a tények és az azokat alátámasztó valós számok.

Michal Vít, a prágai Metropolitan Egyetem politológusa szerint a keddi találkozó már nincs semmilyen befolyással az uniós büdzsére. "Véleményem szerint ez a tárgyalás már értelmetlen. Jelen pillanatban legfeljebb az lehetséges, hogy a nemzeti kormányok megpróbálnak a lehető legjobban alkalmazkodni az uniós tervezethez" – mondta a politológus.

Prágában nemcsak a kohéziós politika, hanem az Európai Unió bővítése is a tárgyalási témák közt szerepelt. Orbán Viktor közölte, mind csalódottak, hogy nem kezdik meg a tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ezért fel kell gyorsítani a tárgyalásokat azokkal az országokkal, amelyekkel már megkezdték az egyeztetéseket, hogy valamelyest enyhítsék ezt a rossz döntést. Peter Pellegrini ugyancsak jelentős hibáról beszélt, amely visszatarthatja a két ország polgárait a további reformok támogatásától.

Közös nyilatkozat

Az Európai Unió kohéziós politikája folytatásának fontosságára hívja fel a figyelmet az a közös nyilatkozat, amelyet a csúcstalálkozóján fogadott el 17 keleti és déli uniós tagállam képviselője.

A kohéziós politika "az EU kulcsfontosságú eszköze, amely jelentősen és láthatóan hozzájárul a régiók és a tagállamok fejlettségének reális kiegyenlítéséhez"

- olvasható a dokumentumban. A csúcstalálkozó résztvevői ezért úgy vélik, hogy kohéziós kiadások finanszírozását a 2021-2027-es időszakban is "meg kell tartani a 2014-2020-as időszak kiadásainak megfelelő szinten".

A nyilatkozat aláírói szerint a 2021-2027-es költségvetési időszakban nem szabad csökkenteni a Kohéziós Alapba szánt összeget, mert az veszélyeztetheti az Európai Unió belső piacának stabilitását. A Kohéziós Alapból fizetett támogatások elsődleges célja az EU nyugati és keleti tagállamai életszínvonalának fokozatos kiegyenlítése.

  • Az Európai Bizottság javaslata szerint az erre a célra fordított összegek 2021-2027-ben az előző költségvetési időszakhoz viszonyítva a GDP 1,11 százalékáról 1 százalékra csökkennének.
  • A kiadáscsökkenés legfőbb oka Nagy-Britannia tervezett kilépése az Unióból, valamint az új uniós prioritások finanszírozásának szükségessége.

A prágai tanácskozás résztvevőinek az a véleménye, hogy egyensúlt kell kialakítani a hagyományos politikák, tehát a kohézió és a mezőgazdaság támogatása, valamint az új kihívások, például a biztonság és a határvédelem, között.

A Kohézió barátai csoport alapvető fontosságúnak tartja, hogy megszerzett költségvetési eszközöket az egyes tagállamok "saját belső országos és regionális prioritásai szerint használhassák fel".

Az EU 2021-2027-es időszakának költségvetéséről várhatóan a jövő évben születik végleges döntés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×