eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Washington, 2017. április 21.Steven Mnuchin amerikai (b) és Hsziao Csie kínai pénzügyminiszter találkozója  a Nemzetközi Valutaalap, az IMF washingtoni székházában 2017. április 21-én. Hsziao az IMF és a Világbank tavaszi találkozóinak alkalmából tartózkodik az amerikai fővárosban. (MTI/EPA/Michael Reynolds)
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

"Jó zsaru és rossz zsaru" próbálja megdolgozni Kínát

Amerikai illetékesek arról vitáznak, hogy csökkentik a Kína elleni kereskedelmi szankciókat. Kommentátorok szerint ez annak a taktikának a része, amellyel meg akarják nyugtatni a piacokat és későbbi engedményekre akarják rábírni a nagy kereskedelmi versenytársat.

Miközben elemzők szerint az amerikai kormányzati leállás már a gazdasági növekedést fenyegeti, Washington váratlanul engedékenynek mutatkozik a Kína ellen folytatott kereskedelmi háborúban.

A Wall Street Journal pénzügyi lap szerint amerikai illetékesek arról vitáznak, hogy mérséklik a Peking ellen bevezetett védővámokat. A lap szerint ezzel akarják rávenni Kínát, hogy tegyen nagyobb engedményeket a világgazdaságra is kiható kereskedelmi szembenállásban.

A lap szerint az ötlet Steven Mnuchin pénzügyminisztertől származik, és ő volt az, aki több stratégiai találkozón megszellőztette a lehetőséget. Források szerint

az a célja, hogy elnyerje Kína támogatását és mélyrehatóbb reformokra ösztökélje Pekinget.

A pénzügyminiszter elképzelését azonban ellenzi Robert Lighthizer amerikai kereskedelmi képviselő – az ő véleménye szerint az engedékenység bármilyen jelét a kínaiak gyengeségnek fogják látni.

Egy biztos, mindkét tábor szeretne engedményeket kicsikarni Kínától, miközben a vita még nem ért el Trump elnök szintjére, aki bombasztikus Twitter-üzeneteivel korábban azt sugallta, hogy a szembenállás taktikájával próbál eljutni az alkuig. Újabban viszont azt mondja: szerinte meg lehet állapodni. A lap szerint még nem lehet még megjósolni, hogy hova fut ki a pénzügyminiszter kísérlete.

Trump a jelek szerint a nyilvánosság előtt Lighthizer kemény hozzáállását támogatja a védővámok kérdésében – bár világossá tette, hogy alkut akar és kereskedelmi megbízottjától várja, hogy ehhez megteremtse a lehetőséget – mondták a Journal forrásai.

Washington és Kína március 1-ig kell, hogy megállapodjon. Ha nem lesz alku, akkor a következő nap délben 200 milliárd értékű kínai áru esetében a jelenlegi 10 százalékról 25 százalékra ugranak az amerikai védővámok. Mindez komoly csapást jelenthet az amerikai importőrökre és a gyengülő kínai gazdaságra.

A felek között a héten indult kereskedelmi tárgyalásokat „a rossz zsaru” Lighthizer vezeti, miközben a rivális elképzelés megfogalmazója és a „jó zsaru” szerepében Mnuchin pénzügyminisztert látjuk, aki az elnöki stratégiát alakítja.

A miniszter az amerikai tárgyalók előtt felvetette, hogy fel kéne ajánlani a védővámok eltörlését He Liu kínai kereskedelmi megbízott hónap végi, washingtoni tárgyalásai során.

„Ez egy extra adu lehet az amerikai tárgyalók számára”

– mondta az egyik forrás.

Az amerikai kereskedelmi főmegbízott ugyanakkor a nyilvánosság előtt kemény retorikát folytat. Azt mondja, hogy Kína nem tartotta be a korábbi alkukat és ezért a jövőben sem lehet megbízni benne. Azaz: csak akkor szüntethetik meg vele szemben a védővámokat, ha már megtette az amerikaiak által követelt lépéseket. Annyiban azonban engedhet, hogy felvetette: Washington bizonyos védővámokat mérsékelhet, ha sikerül megállapodni Pekinggel március 1-ig.

A kínai gazdaságnak a várnál gyorsabb lassulása annak jele, hogy az amerikai szankciók kezdik kifejteni hatásukat – ezt azonban Amerika szövetségesei is megérzik: az Apple egyik nagy japán beszállítója például a bevétel visszaesésére számít, mert Kínában közben visszaestek az iPhone-ok eladásai.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×