eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay.com

Már nem Kína levegője a legmérgezőbb

A világ lakosságának több mint a fele a biztonságos határértéket messze meghaladóan szennyezett levegőt lélegez be; a világ legszennyezettebb országának már India minősül.

Ázsiában 4,2 milliárd ember van kitéve az Egészségügyi Világszervezet biztonságosnak mondott határértékeit meghaladó légszennyezésnek, és a világon az első helyet India vette át Kínától – ez derül ki a Financial Times elemzéséből.

A gazdasági lap a NASA amerikai űrkutatási ügynökségnek a légkörben lévő finom részecskékről szóló adatait vetette össze az Európai Unió népsűrűségi adataival.

Ezekből az derül ki, hogy

India megelőzte Kínát, és hogy a világ legnagyobb demokráciájának nevezett országban a lakosok 40 százaléka ötször akkora légszennyezésnek van kitéve, mint amit az Egyészségügyi Világszervezet még biztonságosnak tart.

Ez körülbelül 400 millió ember, de közülük 140 millió a határérték tízszeresét meghaladóan szennyezett levegőt lélegzik be.

A Lancet orvostudományi szaklapban megjelent tanulmány szerint csak

tavaly 1 millió 240 ezer indiai halálát okozta légszennyezés.

Az FT megemlíti, hogy az indiai kormány politikát lát a tanulmányokban: Harsh Vardhan környezetvédelmi miniszter például azt állította, hogy a halálozások jelentős részét már létező egészségügyi problémák okozták és hogy az országnak saját tanulmányokat kell folytatnia.

A szennyezést egyrészt a járművekből szálló kipufogógázok tartalma, az építkezések nyomán felszálló por és a száraz növényzet elégetése okozza. Emellett az, hogy az indiai kormány vonakodik elismerni a probléma súlyosságát, arra utal nem akar fellépni a nagy szennyezők, például az autóipar, a kis és közepes méretű iparvállalatok, az energiatermelők, az építkezési cégek és a gazdák ellen.

Az Ázsiára vonatkozó adatokat úgy súlyozták, hogy azok figyelmen kívül hagyják Oroszország és Kína hatalmas lakatlan területeit. A helyzet különösen súlyos India északi részén, ahol

a Himalája hegyvidéke miatt nem könnyen oszlik el a szennyezés. „Ebben a régióban télen meghal a szél”

– érzékeltette a problémát Sunita Narain, az Új-Delhi Tudományos és Környezetvédelmi Központ igazgatója.

Az állandó szennyezésre csak rátesz egy lapáttal, amikor novemberben többmillió Punjab és Haryana állambeli gazda az aratás után elkezdi égetni a rizsszalmát.

Kommentátorok korábban üdvözölték Narendra Modi miniszterelnök ambiciózus terveit a szennyezés elleni harcról. A szövetségi kormány 2020-tól például sokkal szigorúbb emissziós normákat vezet be az új járművekre. Emellett 50 millió szegény háztartás kap gázpalackokat, hogy ne a különösen szennyező növényi eredetű szeméttel tüzeljenek és főzzenek. A palackok újratöltése azonban sokak számára túl drága. A kormány bátorítja a megújuló energiaforrások használatát, de

a hatalmas országban még mindig több, mint 246 szénerőmű üzemel, ami az áramtermelés 60 százalékát adja és ez valószínűleg még évtizedekig így is marad.

A légszennyezés mellett súlyos probléma a köztisztaság siralmas állapota – a National Herald című lap például különösen szenvedélyes hangvételű cikkben ostorozta a Modi-kormányt, amely szerinte eddig képtelen volt megvalósítani az utcák megtisztítására hirdetett programját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×