INFORÁDIÓ
2021. június 12. szombat
Villő

szmog

levegő

india

kína

Már nem Kína levegője a legmérgezőbb

Már nem Kína levegője a legmérgezőbb

A világ lakosságának több mint a fele a biztonságos határértéket messze meghaladóan szennyezett levegőt lélegez be; a világ legszennyezettebb országának már India minősül.

Ázsiában 4,2 milliárd ember van kitéve az Egészségügyi Világszervezet biztonságosnak mondott határértékeit meghaladó légszennyezésnek, és a világon az első helyet India vette át Kínától – ez derül ki a Financial Times elemzéséből.

A gazdasági lap a NASA amerikai űrkutatási ügynökségnek a légkörben lévő finom részecskékről szóló adatait vetette össze az Európai Unió népsűrűségi adataival.

Ezekből az derül ki, hogy

India megelőzte Kínát, és hogy a világ legnagyobb demokráciájának nevezett országban a lakosok 40 százaléka ötször akkora légszennyezésnek van kitéve, mint amit az Egyészségügyi Világszervezet még biztonságosnak tart.

Ez körülbelül 400 millió ember, de közülük 140 millió a határérték tízszeresét meghaladóan szennyezett levegőt lélegzik be.

A Lancet orvostudományi szaklapban megjelent tanulmány szerint csak

tavaly 1 millió 240 ezer indiai halálát okozta légszennyezés.

Az FT megemlíti, hogy az indiai kormány politikát lát a tanulmányokban: Harsh Vardhan környezetvédelmi miniszter például azt állította, hogy a halálozások jelentős részét már létező egészségügyi problémák okozták és hogy az országnak saját tanulmányokat kell folytatnia.

A szennyezést egyrészt a járművekből szálló kipufogógázok tartalma, az építkezések nyomán felszálló por és a száraz növényzet elégetése okozza. Emellett az, hogy az indiai kormány vonakodik elismerni a probléma súlyosságát, arra utal nem akar fellépni a nagy szennyezők, például az autóipar, a kis és közepes méretű iparvállalatok, az energiatermelők, az építkezési cégek és a gazdák ellen.

Az Ázsiára vonatkozó adatokat úgy súlyozták, hogy azok figyelmen kívül hagyják Oroszország és Kína hatalmas lakatlan területeit. A helyzet különösen súlyos India északi részén, ahol

a Himalája hegyvidéke miatt nem könnyen oszlik el a szennyezés. „Ebben a régióban télen meghal a szél”

– érzékeltette a problémát Sunita Narain, az Új-Delhi Tudományos és Környezetvédelmi Központ igazgatója.

Az állandó szennyezésre csak rátesz egy lapáttal, amikor novemberben többmillió Punjab és Haryana állambeli gazda az aratás után elkezdi égetni a rizsszalmát.

Kommentátorok korábban üdvözölték Narendra Modi miniszterelnök ambiciózus terveit a szennyezés elleni harcról. A szövetségi kormány 2020-tól például sokkal szigorúbb emissziós normákat vezet be az új járművekre. Emellett 50 millió szegény háztartás kap gázpalackokat, hogy ne a különösen szennyező növényi eredetű szeméttel tüzeljenek és főzzenek. A palackok újratöltése azonban sokak számára túl drága. A kormány bátorítja a megújuló energiaforrások használatát, de

a hatalmas országban még mindig több, mint 246 szénerőmű üzemel, ami az áramtermelés 60 százalékát adja és ez valószínűleg még évtizedekig így is marad.

A légszennyezés mellett súlyos probléma a köztisztaság siralmas állapota – a National Herald című lap például különösen szenvedélyes hangvételű cikkben ostorozta a Modi-kormányt, amely szerinte eddig képtelen volt megvalósítani az utcák megtisztítására hirdetett programját.

Nyitókép: Pixabay.com

Kapcsolódó hang

Miért India a világ legszennyezettebb országa?
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018