INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 10. hétfő
Lőrinc

szlovákia

felmérés

mi szlovákiánk néppárt

Szélsőséges párt a szlovák fiatalok kedvence

Szélsőséges párt a szlovák fiatalok kedvence

Szlovákiában a szélsőjobboldali eszméket valló Mi Szlovákiánk Néppárt a legnépszerűbb politikai tömörülés az első választók körében – mutat rá a Focus ügynökség hétfőn ismertetett felmérése. A kutatás szerint főként azok a fiatalok tartózkodnának az szavazástól, akiknek nincs tapasztalatuk a különféle ifjúsági szervezetekkel, és nem végeztek önkéntes tevékenységet.

A legutolsó, 2016-os parlamenti választások során a szlovák törvényhozásba is bejutó Mi Szlovákiánk Néppárttal szimpatizál a szlovákiai első választók jelentős része – derült ki abból a felmérésből, amely azt vizsgálta, hogy ha Szlovákiában idén ősszel tartották volna a parlamenti választásokat, az első ízben urnához járuló fiatalok melyik pártra adták volna le a voksukat. A felmérésbe összesen ezer, 15 és 24 év közötti fiatal kapcsolódott be október 3. és 23. között.

A Mi Szlovákiánk Néppárt után, amelyre a válaszadók 11,7 százaléka adná le voksát, az ellenzéki Szabadság és Szolidaritás került a második helyre 8,5 százalékkal, a harmadik helyen pedig a szintén ellenzéki OĽaNO végzett 7,7 százalékos eredménnyel.

„Feltehetjük magunknak a kérdést, milyen a jövője a szlovákiai politikai rendszernek, ha a Mi Szlovákiánk Néppárt népszerűsége valóban ebben az ütemben fog növekedni, és a politikai paletta meghatározó tényezőjeként stabilizálni fogja a pozícióját?” – mondta Michal Považan, a felmérésben a Focus ügynökség mellett szintén részt vevő Szlovákiai Fiatalok Tanácsának tagja. A szélsőségesek előretörése mellett az első szavazók körében egy másik tendencia is megfigyelhető:

a 18 és 24 év közöttiek csaknem harminc százaléka szeretne elmenni szavazni, de úgy vélik, a jelenlegi pártok és mozgalmak között nem találnak olyat, amelyik ténylegesen képviselné az érdekeiket.

Tehát ha ősszel tartották volna a választásokat, nem tudták volna, hogy kire szavazzanak, vagy el sem mentek volna szavazni.

A kutatás szerint jelentős eltérés mutatkozik az egyes kerületek szavazói között, emellett a foglalkozás is sokat számít. A szélsőségesek legerősebb bázisa az ország középső régióiban található.

A besztercebányai kerületben élő fiatal férfiak körében népszerű leginkább a Mi Szlovákiánk Néppárt, míg a fővárosban és a nagyvárosokban alacsony a támogatottságuk.

A felmérésből az is kiderül, hogy leginkább azok a fiatalok nem mennének el szavazni, akik korábban nem vettek részt ifjúsági, illetve önkéntes szervezetek munkájában. A Szlovákiai Fiatalok Tanácsának álláspontja szerint az államnak jelentősebb mértékben és intenzívebben kellene támogatnia az ifjúsági szervezetek tevékenységét, jobban koncentrálva a helyi és regionális tevékenységekre.

Nyitókép: Pexels

Kapcsolódó hang

Szélsőséges párt a legnépszerűbb a szlovák első választóknál
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018