eur:
393.36
usd:
367.62
bux:
66249.92
2024. április 25. csütörtök Márk
Cupertino, 2016. október 27.Tim Cook, az Apple amerikai számítástechnikai cég vezérigazgatója a vállalat újdonságait bemutató rendezvényen az Apple kaliforniai központjában, Cupertinóban 2016. október 27-én. (MTI/EPA/Tony Avelar)
Nyitókép: Tony Avelar

A földre ugrik az Apple

Egyre nagyobb földbirtokossá válik az Apple cég – az elmúlt években 3000 hektárnyi földet vásárolt, hogy azokon adatközpontokat és napelem-telepeket építsen. De vajon az összes területtel ezek a cégóriás szándékai?

A közvélekedés szerint a technológiai cégek legtöbb tevékenysége a virtuális térben zajlik, de úgy tűnik a fizikai világban is terjeszkedni próbálnak.

Erre példa a világ legértékesebb vállalata, az Apple, amely az elmúlt két évben megháromszorozta az általa birtokolt földterület mennyiségét.

Az iPhone gyártója immár háromezer hektár – amerikai területen fekvő – föld gazdája. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy körülbelül háromezer futball-stadion méretével felérő terület van a cég tulajdonában.

Mint a Financial Times megjegyzi, a földvásárlással az Apple előnyös adókedvezményekhez is juthat – mivel adatközpontok mellett napelem-telepeket is épít majd.

2011-ben még csak 240 hektár föld volt Apple-birtok – derült ki korábbi adatokból, míg az idei éves jelentésben már ennek sokszorosát találni.

A cég birtokában lévő föld nagyobb, mint a vállalat otthonául szolgáló kaliforniai város, Cupertino, ahol nemrég megépült a futurisztikus kinézetű, gyűrű formájú székház ás a körülötte található Apple park.

Elemzők szerint a technológiai óriás jóval több földet birtokol, mint amennyire jelenlegi üzleti tevékenységéhez szüksége van, de találgatásaik szerint a vállalat amerikai gyártóbázist és tervezett önvezető autói tesztpályáit készülhet megépíteni, például a külvilágtól elrejtett arizonai földeken. Emellett már most adatközpontok számára különítettek el területeket.

Hozzáteszik, hogy a mobilpiac bővülésének lassulásával a cég egyre inkább az online szolgáltatásokból akar profitot termelni és ezért is van szüksége szerverparkokra.

Ilyen létesítményekre már milliárdokat költött a vállalat, a Szilikon-völgytől távol fekvő Iowa, Nevada és Észak-Karolina államokban. Ezekben a központokban találhatók azok a szerverek, amelyeken az iCloud, az Apple Áruház az Apple Music és más szolgáltatások futnak. Mindezzel párhuzamosan a cég megújuló energiaforrásokba fektet be, hogy ezekből lássa el energiával parkjait.

A vállalat egyre kevésbé bérli, inkább megvásárolja a szerverközpontok alatt fekvő földet. Arra is odafigyel, hogy geológiailag stabil - tehát például földrengésbiztos – helyeken építsen, de ne legyen túl messze a potenciális ügyfelektől.

Az FT megjegyzi: sok amerikai város adókedvezményekkel csalogatja az adatközpontokat építő Apple-t, az Amazont, a Google-t és a Facebookot – például alacsonyabb fogalmi és ingatlanadókat határoznak meg nekik. Azaz, ezek a gazdag cégek még további, több százmillió dollárnyi kedvezményt szerezhetnek pozíciójuk révén – és ezzel néha megpróbálnak visszaélni.

Az Amazont például több bírálat érte amiatt, hogy tervezett új központjairól tárgyalva több milliárd dolláros kedvezményekről szóló ígéreteket csikart ki egy sor amerikai várostól. A kérdés azért ellentmondásos, mert más cégek számára az egyik legnagyobb tétel az ingatlanadó – de a technológiai óriások sokkal előnyösebb feltételekhez jutnak, mint más, hagyományos vállalatok, miközben nem teremtenek nagyságrendekkel több munkahelyet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×