eur:
395.21
usd:
366.69
bux:
65143.66
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Voksolók a Virginia állambeli Glen Allen egyik iskolájában kialakított szavazóhelyiségében 2018. november 6-án, az egyesült államokbeli félidős kongresszusi és helyi választások napján. Az Egyesült Államokban ezen a napon az elnöki ciklus félidejében választásokat tartanak, melyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzóválasztást tartanak.
Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

Megkezdődött az amerikai félidős választás

A Kongresszus 430 képviselői helyéről döntenek most, illetve a szenátorok (felsőháziak) harmada kap új mandátumot, de ők hat évre. Számos helyi ügyben is tartanak voksolást az Amerikai Egyesült Államokban.

Kedden tartják az Egyesült Államokban az félidős választásokat. A voksolás lebonyolításáról Varga Gergely, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója beszélt az InfoRádiónak.

"Az Egyesült Államokban négyévente tartanak elnökválasztást, és az elnöki terminusok közepén úgynevezett félidős voksolás van. Ilyenkor a Kongresszus házában a 430 képviselő helyéről újra szavaznak, ez a mandátum két évre szól, míg a Szenátus, vagyis a felsőház tagjainak egyharmadát választják újra" - vázolta a kutató, megjegyezve, hogy a szenátorok hat évre kapják a mandátumukat.

A kongresszusi választások mellett kormányzói választásokra is sor kerül, de ismert, az Egyesült Államok tagállamai közül

36 államban tartanak kormányzóválasztást is.

Ezek mellett számos tagállamban egyéb helyi választásokra is sor kerül, akár lokális ügyekben is szavazni kell, tehát emiatt ez egy igen összetett nap az amerikaiak számára.

Hogy miért volt nehéz Amerikában az utóbbi időben is törvényeket keresztülvinni, miközben a republikánus Donald Trump mögött republikánus képviselői, szenátori többség volt, arról Varga azt mondta,

számos választott képviselőnek igen szabad a mozgástere, ráadásul Trump a republikánus táboron belül is igen megosztó.

Az Egyesült Államokban nincsenek az európai fogalmak szerinti időközi választások, a mostani tekinthető igazán annak: az egyfordulós félidős választást két év múlva, november első keddjén követi az újabb választás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×