eur:
394.02
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Washington, 2018. szeptember 28.Brett Kavanaugh amerikai főbírójelölt az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának meghallgatásán a kongresszus washingtoni épületében 2018. szeptember 27-én. Kavanaugh-t három nő vádolja szexuális kényszerítéssel. (MTI/EPApool/Tom Williams)
Nyitókép: MTI/EPApool/Tom Williams

Trump nagy győzelme: a zaklatással vádolt jelöltje lett a főbíró

Brett Kavanaugh személyében új főbírája van az Egyesült Államokban az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bíróságnak. Kinevezésével a testület konzervatív többségű lett. Ez a plénum dönt olyan irányadó és megfellebbezhetetlen kérdésekben, mint például a művi terhességmegszakítás vagy az illegális bevándorlás.

Helyi idő szerint szombaton este letette a hivatali esküt Brett Kavanaugh, aki az Egyesült Államok 114. alkotmánybírája lett. Alig másfél órával azt követően, hogy a szenátusban 50:48 arányban megszavazták a jelöltségét, Brett Kavanaugh - a hagyományok szerint Bibliára tett kézzel - felesküdött a legfelsőbb bíróság bírói tisztségére.

Az új főbírót John Roberts, a legfelsőbb bíróság elnöke eskette fel egy zárt körű ceremónián. A szertartáson részt vett az az Anthony Kennedy alkotmánybíró is, akinek nyáron bejelentett visszavonulása miatt jelölte Donald Trump elnök az addig washingtoni fellebbviteli bíróként dolgozó Kavanaugh-t.

Brett Kavanaugh kedden már részt vesz a legfelsőbb bíróságon folyamatban lévő ügyek tárgyalásán.

Konzervatív többség

Csaknem valamennyi gyorselemzés történelmi jelentőségűnek minősítette a szenátus szombati végszavazását, amelyben a törvényhozók 50:48 arányban jóváhagyták Donald Trump amerikai elnök jelöltjét.

Az 53 éves Kavanaugh - eddigi washingtoni fellebbviteli bíró - kifogástalan szakmai karriert tudhat magáénak, ezt szenátusi meghallgatása során a jelöltségét ellenző demokrata párti szenátorok is elismerték. Ha ez így van, akkor mégis mivel magyarázható a jelöltségével szembeni ellenállás, a meghallgatási folyamatot kísérő heves és szenvedélyes politikai vita és a hangos tüntetőcsoportok felbukkanása? - tették fel a kérdést az utóbbi hetekben elemzők.

Brett Kavanaugh konzervatív bíró. Kinevezése élethosszig tart. Kinevezésével a kilenctagú legfelsőbb bíróságban konzervatív többség alakult ki.

A legfelsőbb bíróság pedig az amerikai társadalom életét hosszú távon meghatározó kérdésekben - például a művi terhességmegszakítás vagy az illegális bevándorlás ügyében - irányadó és megfellebbezhetetlen döntéseket hoz.

Kavanaugh-t nem ingadozó, tehát egyszer konzervatív, egyszer liberális szemléletet tükröző döntéseket hozó, hanem következetesen konzervatív bíróként tartják számon. Amikor Trump júliusban - Anthony Kennedy főbíró visszavonulása után - őt jelölte, a demokrata párti politikusok jó része azonnal jelezte, hogy nem ért egyet a jelölt személyével. Kennedy bíró ugyanis "ingadozó"volt, fontos ügyekben akár számíthattak is rá a demokraták. Kavanaugh bíró várható döntései - eddigi munkássága alapján - szinte bizonyosan konzervatív szemléletet fognak tükrözni.

Demokrata politikusok emlékeztettek arra, hogy Kavanaugh fiatal jogászként részt vett annak a Kenneth Starr irányította különbizottságnak a munkájában, amely annak idején, 1998-ban, Bill Clinton elnök alkotmányos eltávolításának lehetőségeit vizsgálta.

Trump újabb diadala a félidős választások előtt

Kavanaugh kinevezését az Egyesült Államokban Trump elnök vitathatatlan győzelmeként értékelik. Ez a tény pedig már önmagában is befolyásolhatja a november 6-án sorra kerülő félidős választások eredményeit, de a legutóbbi felmérések szerint a Kavanaugh-meghallgatás hangneme, a jelölt elleni támadások és lejáratási kísérletek, a személyét övező viták megélénkítették a republikánusok szavazókedvét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×