eur:
395.48
usd:
372.82
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Rio de Janeiro, 2018. október 7.A brazil államfőválasztás egyik fő esélyesének tartott Jair Bolsonaro, a radikális jobboldali Szociálliberális Párt jelöltje egy Rio de Janeiró-i szavazóhelyiségben 2018. október 7-én, az elnökválasztás napján. (MTI/AP/Silvia Izquierdo)
Nyitókép: MTI/AP/Silvia Izquierdo

Bizakodó piacok, aggódó jogvédők fogadták a "trópusi Trump" megválasztását

Forradalmi változásokat – bírálói szerint a diktatúra visszatérését – ígéri a Brazíliában hatalomra jutott radikális jobboldali elnök, Jair Bolsonaro. A volt katonatiszt támogatói között megtalálhatók az evangéliumi keresztények és a fegyvertartó nagybirtokosok.

„Visszatér a fasizmus Brazíliába; a szemfényvesztő, aki megtévesztette a választókat” – ilyen szalagcímek fogadták a „trópusi Trumpnak” titulált új brazil elnök, Jair Bolsorano megválasztását. A világ egyik legnagyobb feltörekvő gazdasága és Latin-Amerika legnagyobb országa választói a baloldali politikusok korrupciós ügyei miatti felháborodás nyomán juttatták hatalomra a sokkoló jelszavakat hangoztató, radikális jobboldali politikust.

Bolsonaro 55 százalékot kapott a munkáspárti jelölt, Fernando Haddad 45 százalékával szemben, aminek a piacok nagyon örültek: hétfőn rekordot döntött a brazil tőzsdeindex.

A szélsőjobboldalinak mondott jelölt megválasztása három évtizeddel követi a brazil katonai diktatúra korszakát, és sokak szerint annak az eredménye, hogy a négy cikluson át hatalmon lévő baloldal drasztikusan félremenedzselte a gazdaságot, és az ország legnagyobb korrupciós ügyébe keveredett. A „hagyományos családi értékeket”, de közben gazdasági liberalizmust, nő- és kisebbségellenes szólamokat hangoztató Bolsonaro így tudta megszólítani a választók többségét.

„Nem flörtölhetünk többet a szocializmussal, kommunizmussal és a szélsőbaloldali populizmussal”

– mondta az új elnök, miután otthonában együtt imádkozott néhány támogatójával. Donald Trump amerikai elnökhöz hasonlóan kikelt a „fősodorba” sorolt média ellen és a Bibliát idézve azt mondta: "az igazság szabaddá tesz”.

Miközben baloldali bírálói ijesztőnek tartott retorikáját kritizálják, gazdasági elemzők arra összpontosítanak, hogy az új elnök csökkenteni akarja a költségvetési hiányt – ami a szociális programok megnyirbálását jelenti az amúgy is megosztott és hatalmas vagyoni különbségekkel rendelkező és sok helyen bűnözés sújtotta országban.

Bár a piacok bizakodnak, az elemzők azt is hozzáteszik: ha Bolsonaro valódi gazdasági eredményeket akar, akkor gyors pénzügyi reformot kell végrehajtania, különben marad a gazdasági stagnálás.

Nem lehet azonban elhallgatni az új elnök aggasztó üzeneteit:

„nagyon világossá tette, mire készül a rendvédelem terén”

– mondta Szabó Ilona, az Igarapé Intézet nevű központ elemzője arra utalva, hogy Bolsonaro komolyan gondolja, hogy több bűnözőt fognak a helyszínen agyonlőni, amivel a gyakorlatban halálbrigádokká formálhatja a rendőrséget.

Emellett Donald Trumphoz hasonlóan bírálta Kínát, országa legnagyobb kereskedelmi partnerét, szankciókat helyezett kilátásba a nyomorba süllyedt, szocialista vezetésű Venezuela ellen és Trumpot követve ő is Jeruzsálembe költöztetné hazája izraeli nagykövetségét.

Mindeközben a környezetvédők attól félnek, hogy a „Föld tüdejének” nevezett amazonasi esőerdőkben intenzív építkezések és bányászat indulhat meg. Bolsonaro korábban kilátásba helyezte, hogy Trumpot követve ő is kilépteti hazáját a párizsi klímaegyezményből, de a múlt héten kénytelen volt visszatáncolni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×