INFORÁDIÓ 
2018. október 23. kedd
Gyöngyi

tőzsde

egyesült államok

esés

Zuhanás a tőzsdéken, de még nincs ok a pánikra

Zuhanás a tőzsdéken, de még nincs ok a pánikra

Infostart

Hatalmasat zuhantak a tengerentúli tőzsdék szerdán, de a Portfolio elemzője szerint az amerikai piacon már érett a korrekció. Nagy Viktor elmondta, globális eladói hullám söpört végig, és ez elérte a magyar piacot is, de csak kisebb mértékben csökkentek az elmúlt hetekben amúgy is apadó árfolyamok.

Február óta nem látott zuhanás volt tegnap az amerikai tőzsdéken, ami csütörtök reggelre a világ összes többi tőzsdéjére átszivárgott. Egyelőre nem tudni, hogy az eladási hullám folytatódni fog-e, de vannak aggasztó jelek. Nagy Viktor, a Portfolio elemzője az InfoRádióban elmondta, szerdán a tengerentúli tőzsdék 3-4 százalékot estek, a legnagyobb index, a Dow Jones minden idők harmadik legnagyobb csökkenését könyvelhette el.

"Fontos azonban megjegyezni, hogy az elmúlt években el voltak kényeztetve a befektetők, alacsony volt a volatilitás. Nagyon ritkán fordult elő ilyen hullámzás, most várhatóan jóval volátilisebb időszak jön" - mondta a szakértő, de hozzátette, nagy dráma nincs, az amerikai tőzsdék az idén még így is pluszban vannak, mert

nagyon magasra emelkedtek az amerikai indexek, ellentétben a többi piaccal, és emiatt érett már a korrekció.

Nagy Viktor szerint a szerdai ütés kiheveréséhez idő kell, a szokásos másnapi emelkedés egyelőre elmaradt. Mérsékelten esnek még az indexek, és Európában is ez a jellemző. Szerinte azért nem az történik, mint más esetekben, mert már jóval óvatosabbak a befektetők, mint korábban.

"Az okokat mindenki keresi, Donald Trump őrültnek nevezte az amerikai jegybankot, és a kamatemeléseket tette felelőssé. Nagy változás most azonban nem történt, a hirtelen esést aligha ez idézte elő. Okként erős megnevezni, de a folyamat létezik, és sok tényező hathatott kedvezőtlenül" - mondta Nagy Viktor, de jelezte, az október jellemzően volatilis időszak, nem meglepő, hogy ekkora mozgások vannak.

Az elemző elmondta, hogy

globális eladói hullám söpört végig, minden szektort ütöttek, szinte minden esett, de legjobban a technológiai szektor részvényei vesztettek,

igaz, volt honnan, mert ezek a papírok erősödtek a legjobban az utóbbi időben.

A tőzsdepánik begyűrűzött magyar piacra is, de a budapesti index már az utóbbi hetekben is csökkent, a csúcs alatt voltak a magyar papírok, ezért valamelyest immunisabb lehetett a magyar piac, de az itteni papírok is csökkentek. A legnagyobb esést, 2,8 százalékot a Mol szenvedte el, de ebben szerepet játszott az is, hogy esik az olaj ára is. Az OTP árfolyama 1,8, a Telekomé 0,6 százalékkal csökkent, míg a Richter 1,5 százalékos emelkedést könyvelhetett el.

Nyitókép: Drew Angerer
A címlapról ajánljuk

Mi számít végrendeletnek?

Ügyvéd vagy közjegyző előtt is van lehetőség végrendelkezésre, de a saját kézzel írt, bizonyos...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH