eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke beszédet mond az Országgyűlés alakuló ülésén az Országházban 2018. május 8-án. Turi-Kovács Béla, a Fidesz képviselője, az új összetételű parlament legidősebb tagja, korelnök.
Nyitókép: Kovács Attila

Idősek, migránsok, devizahitelesek - napirend előtt a parlamentben

A kormány tagjait interpellálták napirend előtt a képviselők az Országgyűlés négynapos ülésének első napján.

Varju László a DK részéről az otthonápolási díj növeléséért emelt szót, mint mondta: az érintettek embertelen munkát végeznek, ezért azonnali intézkedésre van szükség. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elismerte, hogy lehet növelni az ápolási díjakat, ahogy az elmúlt években is 60 százalékkal emelték e támogatást. Hamarosan a kormány is megtárgyalja az erről szóló előterjesztést.

A szocialista Korózs Lajos az idősek világnapja alkalmából az öregségi nyugdíjminimum emelésének érdekében szólalt fel, amire Rétvári Bence emlékeztette a képviselőt, a 13. havi nyugdíjat az MSZP-kormány alatt vették el, a Fidesz-kormány alatt viszont inflációt követően emelték nyugdíjakat, és rámutatott a nyugdíjprémiumra is.

Mellár Tamás, a Párbeszéd képviselője

a Századvég folyóirat legutóbbi számának visszahívása nyomán úgy fogalmazott: elindult a leszámolás a konzervatív sajtóval.

Cseresnyés Péter, a Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában rámutatott, hogy

Magyarországon sajtószabadság van, ezért minden szerkesztőbizottság maga dönt a kiadott tartalomról.

A jobbikos Schneider Tamás szintén az idősek világnapja alkalmából vette górcső alá a nyugdíjasok helyzetét, majd elengedhetetlennek tartotta a kis- és közepes nyugdíjak differenciált emelését. Rétvári Bence azonban úgy látta, hogy a parlamentben a Jobbik egyszer sem állt ki a nyugdíjasok érdekében, majd megismételte a Fidesz intézkedéseit.

Csárdi Antal, az LMP képviselője úgy vélte, hogy újra kell nyitni a devizahiteles szerződések ügyét, az Európai Bíróság ugyanis nemrég kimondta, hogy a bankoknak átfogó tájékoztatást kellett adniuk ügyfeleiknek a kockázatokról. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára aláhúzta, hogy a kormány tucatnyi intézkedéssel próbálta elérni, hogy a lakosság szabadulhasson a devizahitelektől.

A KDNP-s Vejkey Imre szerint a "Brüsszel-Strasbourg-Soros triumvirátus továbbra is ránk akarja erőszakolni bevándorláspárti politikáját". Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára a kormány illegális migráció elleni intézkedéseit ismertette.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője az eddigi legnagyobb téttel bíró európai parlamenti választásnak nevezte a jövő májusit. Mint mondta, a kérdés, hogy a bevándorláspárti vagy -ellenes erők kerülnek-e többségbe. Dömötör Csaba, maga is úgy látta, hogy elindult a választási kampány, hiszen - mint mondta - a korábbihoz hasonló nyomásgyakorlásnak van kitéve a kormány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×