eur:
392.17
usd:
366.88
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Rasszizmussal vádolja Kína Svédországot

Egyre nagyobb hullámokat vet a sokak szerint mesterségesen szított feszültség Peking és Stockholm között.

Peking most már rasszizmussal vádolja Stockholmot, amiért nemrég rendőröket küldtek egy szállodában várakozó kínai turistákra, majd kifigurázták őket a tévében. Egy kínai turistacsalád egy nappal korábban érkezett meg szálláshelyére és azt mondta: a szálloda előterében várja ki a fennmaradó időt. A személyzetnek ez nem tetszett és rendőröket hívtak rájuk, akik az utcára tették őket.

Ezek után kerültek elő bizarr videók az utcán földön ülve zokogó és segítségért könyörgő utazókról, Peking pedig „rasszista és idegengyűlölő tettnek” minősítette a svéd rendőrök fellépését.

Az incidens újabb fejleményeként a kínai külügyminisztérium dühösen reagált egy hétvégi svéd szatirikus tévéműsorra, amelyben szerinte negatív kliséket felhasználva kifigurázták a kínaiakat.

„Hatalmas sértés Kínával és a kínai néppel szemben”

– mondta a pekingi külügyi szóvivő. Keng Suang emellett követelte, hogy az érintett svéd tévéadó „tegyen azonnali lépéseket a műsor szélsőségesen negatív hatásának ellensúlyozására”.

„Az SVT adó és a házigazda nyíltan terjeszti a rasszizmust és idegengyűlöletet, nyíltan provokálja a faji gyűlöletet és konfrontációt akar Kínával” – tette hozzá a stockholmi kínai nagykövetség, majd szarkasztikusan megjegyezte:

„Hihetetlen, hogy ilyen dolog történhet Svédországban, amely az etnikai egyenlőség bajnoka!”

A kínaiak itt nem álltak meg, szombaton utazási ajánlást adtak ki állampolgáraiknak. Ebben egyre gyakoribb „biztonsági incidensekre”, „szinte napi szinten előforduló lopásokra és rablásokra” figyelmeztetik a Svédországba látogató kínai utazókat.

A kínai közösségi médiában ugyanakkor vegyes volt a „brutálisan kezelt turisták” megítélése, sokan „hisztisnek” nevezték őket.

Tudósítók szerint a kínai állam és az állami média kampánya mögött az húzódhat meg, hogy a két ország között feszültség robbant ki Gui Minhai kínai származású svéd könyvkiadó Kínában történt letartóztatása miatt. Pekinget emellett irritálta a Dalai Láma szeptember közepi, svédországi látogatása is – őt Kína a tibeti szeparatisták egyik vezetőjének tartja.

„a svéd kormány egy sor kihívással néz szemben szociális és menekült kérdésekben, de közben zöld utat ad az ilyen szórakoztató műsoroknak, úgy hogy az egyenlőség és az emberi jogok bajnokának állítja be magát” – írta az esetről a China Daily című angol nyelvű kínai pártlap.

Az időzítés azonban nem volt épp szerencsés. Stockholmban a szoros választási eredmény miatt épp most vesztette el a kormányzó koalíció a bizalmi szavazást, így egy ideig kérdéses, ki vezeti majd az országot.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×