eur:
393.1
usd:
367.13
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Wikimedia/Kirill Naumenko

Az izraeli légierő trükkje miatt lőtték le az orosz gépet?

Az orosz védelmi minisztérium szerint szíriai rakéta lőtte le – tévedésből – a Latakia közelében eltűnt orosz felderítőgépet. Az eset az izraeliek által indított légicsapás idején történt, amikor a szíriai kormány és a velük szövetséges iráni erők fegyverzetét próbálták megsemmisíteni.

Ugyan szíriai rakéta lőtte le, de az izraeli pilóták intézték így – ez volt az orosz védelmi minisztérium magyarázata arra, miért tűnt el a latakiai orosz légibázis felé tartó egyik IL-20-as kémrepülőgépük.

„Az izraeli pilóták az orosz gép mögé bújva ráirányították a szíriai légvédelem tüzét” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium képviselője. A gépet eszerint orosz gyártmányú rakéta találhatta el.

A Newsru híroldal szerint a fedélzetén 14 emberrel repülő gépet

„úgy lőtték le, mint annak idején az Ukrajna felett közlekedő maláj Boeinget”.

A légcsavaros IL-20-as akkor tűnt el, amikor az izraeli légierő támadást intézett a szíriai Latakia tartományban a kormányerők és a velük szövetséges iráni erők fegyverzete ellen.

Ugyanebben az időben egy, a Földközi-tengeren tartózkodó francia hadihajó is rakétákat lőtt ki, de egyes jelentések szerint azért, hogy elterelje az esetleg felé tartó rakétákat. Párizs tagadta, hogy köze lenne az orosz gép eltűnéséhez.

Izrael hivatalosan nem volt hajlandó elismerni sem a támadás tényét, sem kommentálni azt, hogy köze lehetett az orosz gép pusztulásához. „Nem kommentálunk külföldi jelentéseket” –szólt a szűkszavú válasz egy katonai szóvivőtől.

A szíriai média szerint egy állami vállalat telephelyét bombázták hétfőn – valószínűleg az izraeliek. Az egyik izraeli lap szerint „a szíriai vegyifegyver programhoz köthető”, Technológiai Iparágak Szervezete nevű vállalat komplexuma volt a célpont.

A szíriai tévé fél órán át tartó robbanásokról számolt be, és idézett egy katonai illetékest, aki szerint a légvédelem lelőtt néhány, a tenger felől érkező rakétát.

Szombaton hasonló támadás érte a Damaszkuszi Nemzetközi Repteret, amivel a szíriai kormány szintén Izraelt vádolta. A szíriai média és egy brit székhelyű szíriai megfigyelőközpont szerint a támadásban tíz ember megsebesült.

Ha Izraelnek valóban köze volt az orosz gép és a rajta utazó legénység pusztulásához, akkor az kiélezheti a felek közötti viszonyt.

Habár Moszkva Aszad szíriai elnök szövetségese, eddig az a furcsa állapot állt fent a szíriai háborúban, hogy szoros diplomáciai viszonyt tartott fent Izraellel, miközben elnézte neki, hogy esetenként szíriai célpontokat bombázzon. A zsidó állam ezeket az akciókat azzal magyarázta, hogy meg akarja akadályozni a számára ellenséges Irán térnyerését a szomszédos országban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×