eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Wikimedia/Kirill Naumenko

Szakértő: Oroszországnak és Izraelnek sem érdeke, hogy kiéleződjön a konfliktus

A lelőtt orosz gép után a Külügyi és Külgazdasági Intézet InfoRádiónak nyilatkozó vezető kutatója diplomáciai csörtére számít, de hosszútávú következményekre nem.

Korábban írtunk róla, hogy Moszkva szerint a szír légvédelem tévedésből egy orosz katonai repülőgépet lőtt le.

Wagner Péter szerint az incidensnek sem a térségre, sem az orosz-izraeli kapcsolatokra nem lesz hatása, mivel ennél összetettebb a két ország kapcsolatrendszere, és

sem Oroszországnak sem Izraelnek nem érdeke, hogy ebben az érzékeny geopolitikai helyzetben kiéleződjön közöttük a konfliktus.

A Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója diplomáciai csörtére számít.

A két ország között - mióta az orosz erők Szíriában vannak - van egyfajta katonai együttműködés, ez nem titok, erről a sajtó is rendszeresen ír.

Amikor Izrael támadta Szíriában a szír célpontokat, úgy támadta azokat, hogy azt az orosz légvédelem látta, de nem végzett ellentevékenységet

- fogalmazott Wagner Péter.

"Ez egy furcsa helyzet, hiszen milyen szövetségese Szíriának Oroszország, ha hagyja, hogy izraeli repülőgépek Szíriában szabadon bombázhassanak szíriai célpontokat, de ez arra volt visszavezethető, hogy Szíriának nem csak és kizárólag a szíriai-iráni érdekek támogatása a célja, hanem megvannak a helyi ambíció, regionális céljai is" - tette hozzá a kutató.

Oroszországnak rendkívül éles hangon és határozottan el kell ítélnie ezt a lépést,

hiszen, ha valóban elbújtak az izraeli gépek az orosz felderítőgép radarképe mögé, az nem volt egy korrekt eljárás, mivel ez a gép személyzetének életébe került.

"Az is a célja is egy ilyen erős figyelmeztetésnek, hogy erre lehetőleg máskor ne kerüljön sor, de biztos vagyok benne, hogy titkos, vagy zárt, vagy nem nyilvános csatornákon is le fognak ülni egymással az orosz és az izraeli felek" - mondta Wagner Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×