eur:
392.2
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Munkás dolgozik egy szerelősoron a Kia Motors Slovakia zsolnai gyárában 2012. augusztus 22-én. Megkezdte új modellje, a Kia ceed Sportswagon második generációjának sorozatgyártását a szlovákiai autógyár.
Nyitókép: MTI Fotó: Nyikos Péter

Újból nekifutnak a külföldön dolgozók hazacsábításának Szlovákiában

A Szlovákiából külföldre vándorlók hazacsalogatása érdekében nem tesz eleget az ország, Miroslav Lajčák külügyminiszter szerint az egyes tárcák által eddig javasolt intézkedések csak formálisak.

A külföldön dolgozó szlovákok hazatérésének komplex menete – így nevezték el azt az intézkedéscsomagot, amelyet hat minisztériumban dolgoztak ki, és szerdán került a kormány elé. Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter azonban az olyan lépéseket, mint például egy információs brosúra összeállítása vagy a külföldi munkapiac állapotával kapcsolatos tájékozottság fokozása, nem tartja kielégítőnek. „Az egyes tárcák nagyon formálisan közelítették meg a témát, és felmerül a kérdés, hogy egy anyag formális elfogadását akarjuk-e elérni vagy egy olyan programnak a kidolgozása a célunk, amely hazatérésre serkenti az embereket” – nyilatkozta a külügyminiszter.

A szlovák kormány ezért a héten elnapolta az ezzel foglalkozó stratégiai dokumentum elfogadását, és Peter Pellegrini kormányfő arra kérte a minisztériumokat, hogy dolgozzák át az anyagot.

A külügyi tárcánál összehasonlították más országok hasonló célból hozott intézkedéseit és készek erről tájékoztatni a külföldön dolgozó szlovákiai munkavállalókat is. Miroslav Lajčák szerint azonban az egyes minisztériumokban előbb tényleges intézkedéseket kellene foganatosítani.

Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter abból a szempontból szándékozik foglalkozni a külföldön dolgozók hazacsalogatásával, hogy egyes ágazatokban és régiókban jelentős munkaerőhiány van. „Ezt azonban nem lehet elvégezni egyik napról a másikra, mert ahogy mondtam, befektetők letelepítését készítjük elő a legkevésbé fejlett járásokban, de ennek előkészítése néha egy-másfél vagy két évet is igénybe vesz” – magyarázta Žiga.

Ján Richter munka-, szociális és családügyi miniszter szerint a külföldön dolgozókat főleg jó lakhatási feltételekkel és kielégítő fizetéssel lehetne hazacsalogatni.

„Azt hiszem, magunkat csapnánk be, ha azt állítanánk, hogy azért mennek az emberek külföldre dolgozni, mert ott annyit keresnek, mint itthon”

– mondta Richter. A szlovák ellenzék is bírálta, formálisnak nevezte az átdolgozásra visszaküldött tervezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×