eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Földközi-tenger, 2018. június 25.A Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet (NGO) által közreadott kép illegális bevándorlókról a Lifeline mentőhajó fedélzetén 2018. június 25-én. A Földközi-tengeren több mint 220 migránssal a fedélzetén veszteglő hajót az olasz és a máltai hatóságok nem engedték kikötni partjaiknál. (MTI/EPA/Felix Weiss)
Nyitókép: Felix Weiss

Ideiglenesen 1200 menekült befogadására hajlandó Szlovákia

„Szlovákia e pillanatban 1200 helyet hajlandó nyújtani migránsoknak a menekültválság ideiglenes megoldásaként” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs első tárgyalási napját követően.

„1200 migránst fogadhat Szlovákia a szomszédos országoknak felkínált segítségnyújtás értelmében, abban az esetben, ha ezek az országok nem bírnák a rájuk nehezedő nyomást. Pozsony azonban nem egyezik bele, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekültek érkezzenek az országba” – fogalmazott Peter Pellegrini, kiegészítve azzal, hogy ezt már közölte osztrák kollégájával is és Szlovákia többi szomszédos országának vezetőjével.

„Továbbra is érvényes azonban, és még egyszer hangsúlyozom: akaratunk ellenére senki nem jöhet Szlovákiába”

– szögezte le a kormányfő, aki nehéznek nevezte a tíz órán át tartó, hajnali fél ötkor végződő brüsszeli tárgyalásokat.

„Olyan szöveget sikerült megfogalmaznunk, amellyel elégedett lehet Szlovákia, de ugyanakkor az Európai Unió is, mert a felelősség minden egyes tagállamé” – tette hozzá Pellegrini, s nagyra értékelte, hogy a kötelező kvóták szerinti menekültelosztás témája végre lezárult, helyette pedig a külső határok védelmének irányába terelődött a hangsúly. Aláhúzta, hogy Szlovákia már régóta emellett a megoldási javaslat mellett foglalt állást. Úgy véli, ennek köszönhetően mérséklődött a schengeni belső határellenőrzés veszélye. A kormányfő helyeselte, hogy

a hajnalban elfogadott zárónyilatkozat értelmében az unió az anyagi és technikai eszközök növelésével megerősíti az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a Frontexet.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritást is üdvözölte a brüsszeli döntést, amely szerint az Európai Unió területén kívül létrejövő menekültközpontokban dolgozzák majd fel a menekültkérelmeket. Richard Sulík pártelnök szerint az unió néhány tagállama elég szoros gazdasági kapcsolatot ápol az észak-afrikai országokkal ahhoz, hogy az ENSZ-szel karöltve rábírja őket a menekültközpontok ottani kialakítására. Hozzátette: a felvetett megoldási javaslat nem maradhat csupán papíron, az Európai Uniónak hatékonyan kell harcolnia az illegális migráció ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Rengeteg magyar háztartást érintő törvény jöhet

Az Origónak adott interjúban Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselője elmondta, hogy a kormány, a Fidesz és a KDNP-frakció, valamint a szolgáltatók támogatásával törvényjavaslatot készül benyújtani, ami rendezheti a PB-gázpalackok piacán kialakult „helyzetet”. A PB-gázpalack hiány elsősorban a szegényebb háztartásokat érinti, ahol ugyanis nincs bekötve a vezetékes gáz, ott legalábbis nyáron főzésre jellemzően palackos gázt használnak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×