eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Földközi-tenger, 2018. június 25.A Mission Lifeline nevű német nem kormányzati szervezet (NGO) által közreadott kép illegális bevándorlókról a Lifeline mentőhajó fedélzetén 2018. június 25-én. A Földközi-tengeren több mint 220 migránssal a fedélzetén veszteglő hajót az olasz és a máltai hatóságok nem engedték kikötni partjaiknál. (MTI/EPA/Felix Weiss)
Nyitókép: Felix Weiss

Ideiglenesen 1200 menekült befogadására hajlandó Szlovákia

„Szlovákia e pillanatban 1200 helyet hajlandó nyújtani migránsoknak a menekültválság ideiglenes megoldásaként” – jelentette ki Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcs első tárgyalási napját követően.

„1200 migránst fogadhat Szlovákia a szomszédos országoknak felkínált segítségnyújtás értelmében, abban az esetben, ha ezek az országok nem bírnák a rájuk nehezedő nyomást. Pozsony azonban nem egyezik bele, hogy a kormány jóváhagyása nélkül menekültek érkezzenek az országba” – fogalmazott Peter Pellegrini, kiegészítve azzal, hogy ezt már közölte osztrák kollégájával is és Szlovákia többi szomszédos országának vezetőjével.

„Továbbra is érvényes azonban, és még egyszer hangsúlyozom: akaratunk ellenére senki nem jöhet Szlovákiába”

– szögezte le a kormányfő, aki nehéznek nevezte a tíz órán át tartó, hajnali fél ötkor végződő brüsszeli tárgyalásokat.

„Olyan szöveget sikerült megfogalmaznunk, amellyel elégedett lehet Szlovákia, de ugyanakkor az Európai Unió is, mert a felelősség minden egyes tagállamé” – tette hozzá Pellegrini, s nagyra értékelte, hogy a kötelező kvóták szerinti menekültelosztás témája végre lezárult, helyette pedig a külső határok védelmének irányába terelődött a hangsúly. Aláhúzta, hogy Szlovákia már régóta emellett a megoldási javaslat mellett foglalt állást. Úgy véli, ennek köszönhetően mérséklődött a schengeni belső határellenőrzés veszélye. A kormányfő helyeselte, hogy

a hajnalban elfogadott zárónyilatkozat értelmében az unió az anyagi és technikai eszközök növelésével megerősíti az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökséget, a Frontexet.

A legnagyobb szlovák ellenzéki párt, a Szabadság és Szolidaritást is üdvözölte a brüsszeli döntést, amely szerint az Európai Unió területén kívül létrejövő menekültközpontokban dolgozzák majd fel a menekültkérelmeket. Richard Sulík pártelnök szerint az unió néhány tagállama elég szoros gazdasági kapcsolatot ápol az észak-afrikai országokkal ahhoz, hogy az ENSZ-szel karöltve rábírja őket a menekültközpontok ottani kialakítására. Hozzátette: a felvetett megoldási javaslat nem maradhat csupán papíron, az Európai Uniónak hatékonyan kell harcolnia az illegális migráció ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×