INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

markus söder

sebastian kurz

eu

bevándorlás

Linz, 2018. június 20.Sebastian Kurz osztrák kancellár (j) és Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök a négyszemközti megbeszélésüket követő sajtóértekezleten Linzben 2018. június 20-án, amikor közös kormányülést tart Ausztria és Bajorország. (MTI/EPA/Michael Gruber)

Nagy nyomás nehezedik Angela Merkelre

A bajor tartományi miniszterelnök kijelentette, hogy hivatali elődje, a jelenlegi szövetségi belügyminiszter határellenőrzés bevezetését szorgalmazó követelése késztette a kancellárt haladéktalan intézkedésre a menekültkérdés átfogó rendezésére.

Markus Söder azt követően nyilatkozott, hogy Linzben tanácskozott Sebastian Kurz osztrák kancellárral. Noha mindketten európai megoldás mellett szálltak síkra, borúlátóan ítélték meg a migrációs válság gyors megoldásának lehetőségét, ezért az Európai Unió külső határainak további erősítését sürgették.

Markus Söder pártja, a Keresztényszociális Unió határozott fellépésének tulajdonította, hogy Angela Merkel kancellár két nappal ezelőtt meggyőzte alighanem legfontosabb szövetségesét, Emmanuel Macron francia államfőt, hogy közösen bírják rá Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét, hogy már most vasárnapra, tehát az Európai Unió soron következő csúcsértekezlete előtt, hívjon össze Brüsszelbe minicsúcstalálkozót a menekültkérdés rendezésére. Ezen számos uniós tagállam vezetői az Európai Bizottság elnökével

az illegális bevándorlásról, a dublini egyezmény megerősítéséről és az EU külső határainak védelméről fognak tanácskozni.

A bajor tartományi kormányfő azonban úgy vélte, hogy gyors megoldás aligha várható ezen a téren, ezért az osztrák kancellárral egybehangzóan sürgette az unió külső határainak hatékonyabb védelmét, ami kulcsszerepet játszhat a bevándorlás korlátozásában.

Markus Söder reményét fejezte ki, hogy Ausztria, miután július 1-jével átveszi az EU soros elnökségét, a tisztséget felhasználja az egyre égetőbb menekültválság tartós megoldására.

Sebastian Kurz kancellárral egyetértett abban, hogy

a Földközi-tengeren át – főleg embercsempészek közreműködésével – érkező tömegek feltartóztatására ígéretesnek tűnik az úgynevezett védelmi övezet létesítése Észak-Afrikában,

ahol az Európa felé tartó migránsok megkezdhetnék bevándorlásuk kérelmezését.

A bajor kormányfő és az osztrák kancellár találkozóját, valamint azt a tényt, hogy ezzel egyidőben a két ország teljes kormánya együttes ülést tartott Linzben, tudósítók a német kancellár és a francia államfő közös fellépésének ellensúlyozásaként értékelik. Ez szerintük még nagyobb nyomást gyakorol Angela Merkelre, hogy a berlini koalíció esetleges szétesésének elkerülésére mielőbb konkrét intézkedésekre ösztönözze az Európai Uniót a migránskérdés hatékony és átfogó rendezése érdekében.

Nyitókép: MICHAEL GRUBER

Kapcsolódó hang

Nagy nyomás nehezedik Angela Merkelre
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018