INFORÁDIÓ 
2020. október 31. szombat
Farkas

spanyolország

mariano rajoy

pedro sanchez

bizalmatlansági szavazás

Madrid, 2018. június 1.Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára megérkezik a Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány második napi parlamenti vitájára Madridban 2018. június 1-jén. A PSOE azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is.  (MTI/EPA/Javier Lizon)

Először buktattak meg bizalmatlansági indítvánnyal spanyol kormányt

A spanyol parlament, példátlan lépéssel eltávolította a hatalomból a konzervatív miniszterelnököt. Mariano Rajoy kormányzó néppártja hatalmas korrupciós botrányba keveredett és ezt követően tartottak bizalmi szavazást a törvényhozásban, amit a várakozásoknak megfelelően elbukott. Mostantól a szocialisták kormányoznak.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök már a pénteki parlamenti bizalmi szavazás előtt gratulált az őt felváltó Pedro Sancheznek.

Sanchez az ellenzéki szocialista párt vezére és a bizalmi indítvány benyújtója.

A konzervatív néppárti miniszterelnök bukása előtt azonban még lefolytatták a parlamenti vitát, amelynek során Rajoy azt mondta:

„megtisztelő a számára, hogy jobb állapotban adja át Spanyolországot, mint ahogy átvette".

Reméli, hogy utódja is elmondhatja majd ezt, „sok szerencsét, spanyolok!" – tette hozzá.

A szocialisták egy sor kisebb pártot sorakoztattak fel maguk mellé – például a baszk nacionalistákat – hogy megdönthessék a konzervatívok hosszú uralmát.

A spanyol alkotmány értelmében a bizalmatlansági indítványt benyújtó és megnyerő párt vezére azonnal átveszi a kormányrudat. Azaz mostantól a 46 éves Pedro Sanchez a miniszterelnök.

Sanchezék bizalmatlansági indítványa hátterében az a korrupciós ügy állt, amelynek nyomán a Néppárt egyik pénztárnoka 33 éves börtönbüntetést kapott. Luis Barcenast kenőpénzek elfogadása, pénzmosás és adócsalás vádjában mondták ki bűnösnek. Az illetékesnek köze volt ahhoz a titkos kampányalaphoz, amit a konzervatív kormánypárt hat éven át tartott fent, egészen 2005-ig.

Bár most a szocialisták kerülnek pozícióba, az utóbbi évtizedek korrupciós ügyei miatt sok spanyol választó elfordult a hagyományos pártoktól, és az újabb szervezetek, a baloldali Podemos (azaz Tudunk) és a centrista Ciudadanos (Polgárok) nevű formációk mögé állt.

A függetlenség kérdésében megosztott Katalóniában a spanyol Néppárt ügyeivel szembeni ellenszenv is tüzelte az elszakadáspártiak kampányát.

Pedro Sanchez 2014-ben vette át a szocialista párt irányítását, és már két választási vereséget tudhat maga mögött. A súlyos belső viták után azonban újra megválasztották pártvezérnek.

A spanyol alkotmány értelmében a parlamenti bizalmatlansági indítványt benyújtó pártnak készen kell állnia a kormányzásra. És bár a szocialisták nemhogy nincsenek többségben és csak a mandátumok kevesebb, mint a negyedét birtokolják, Sanchez áll a kormány élére.

Sancheznek mostantól az euróövezet negyedik legnagyobb gazdaságát és az országban válságot okozó katalán szeparatizmust kell kezelnie, egy kisebbségi kormány élén. A liberális Ciudadanos párt vezére, amely nem támogatta a szocialistákat, máris „Frankeinstein-kormánynak" nevezte az új vezetést, amiért szerinte nem tudja egyesíteni az országot. Sanchez közben azt mondta:

előrehozott választásokat tart, de nem közölte, mikor.
Nyitókép: JAVIER LIZON
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018