eur:
393.2
usd:
366.98
bux:
66561.41
2024. április 25. csütörtök Márk
Madrid, 2018. május 25.Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök, a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) vezetője sajtótájékoztatót tart a madridi kormányfői rezidencián, a Moncloa-palotában 2018. május 25-én, miután bizalmatlansági indítványt nyújtott be ellene a legnagyobb ellenzéki erő, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE). A spanyol központi büntetőbíróság az előző napon ítélet hirdetett a 2009-ben kirobbant korrupciós botrányban, az úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a Néppárt is. Az ítélet nyomán az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt előrehozott parlamenti választásokat követel Rajoytól. (MTI/AP)
Nyitókép: -------------------

A korrupciós botrány csak ürügy volt Mariano Rajoy leváltására az elemző szerint

Megvonta a spanyol parlament a bizalmat a konzervatív kormányt vezető Mariano Rajoy-tól. Az új miniszterelnök a szocialista Pedro Sanchez lett. A lehetséges politikai következményekről Nagy Sándor Gyulát, a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója beszélt.

Nem ez az első ország, ahol konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal váltottak le egy miniszterelnököt mondta Nagy Sándor Gyula, aki szerint válság még nincs Spanyolországban, de hamarosan az is lehet.

"A "koalíciót", aki leváltotta most Mariano Rajoy-t, egyetlen dolog tart össze, ez pedig az, hogy Rajoy ne legyen miniszterelnök"

- hangsúlyozta a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója. A Rajoy-ellenességen kívül nem valószínű, hogy ezek a pártok találnak közös pontokat az ország kormányzására a következő két évre, amikor a választások lennének.

Gürtel-botrány

Korábban a Spanyol Szocialista Munkáspárt azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság első fokon ítéletet hirdetett az úgynevezett Gürtel-ügyben, s kiderült, a korrupciós hálózatból hasznot húzott az eddig kormányzó konzervatív Néppárt is.

A vezető kutató szerint már évek óta tudni lehetett, hogy a Néppárt vezetősége benne van valamilyen szinten ebben a botrányban, de

ez csak egy kiváltó indok volt arra, hogy ellene forduljanak.

A komolyabb probléma az volt, hogy Rajoy maga ellen hangolta a képviselők egy jelentős részét azzal, ahogy a katalán kérdést kezelte.

"Az általa meghozott gazdasági lépésekben segített Spanyolországnak kilábalni a válságból, de olyan társadalmi feszültségeket gerjesztett a továbbra is stagnáló munkanélküliséggel, hogy egyszerűen muszáj volt valamit tenni.

A szociális helyzet kapcsán azt gondolták, hogy ez most olyan lehetőség egy szocialista jellegű kormány felállítására Spanyolországban, amit nem lehet kihagyni"

- vélte Nagy Sándor Gyula.

Előrehozott választások

Ha a költségvetést nem tudják elfogadni ősszel, és más megoldást sem találnak, akkor előfordulhat, hogy jövő tavasszal előrehozott választások lesznek - mondta a kutató.

"Pedro Sanchez - egy jó politikai érzékkel bíró figura - meg fogja várni azt, amikor a szocialista pártnak kicsit felfelé áll a zászló és jobb eredményt tud elérni,

ahhoz képest, ahogy most áll a közvéleménykutatás. Ha most lennének a választások, akkor nagy valószínűséggel nem ő lenne a miniszterelnök" - mondta.

Következmények

Nagy Sándor Gyula szerint az új kormány sok mindenben nem tud változtatni addig, amíg a mostani költségvetés van érvényben. "Valószínűleg szimbolikus lépések lesznek:

Sanchez megpróbál majd a katalánokkal valamilyen jellegű dialógust elindítani,

ami már időszerű, hiszen az elmúlt hat évben semmi ilyesmiről nem volt szó" - hangsúlyozta a kutató.

Komolyan akkor tudná Pedro Sanchez egy olyan irányba elindítani Spanyolországot, ami konkrét változásokat jelentene, ha

egy olyan típusú költségvetést tudna elfogadtatni a 2019-es évre, ami szociális fordulatot jelentene a lakosság számára.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×