eur:
389.51
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hong Kong, 2017. január 25.Howard, Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezetőnek, a kommunista Koreai Munkapárt elnökének (b) és Dennis, Donald Trump amerikai elnöknek a hasonmásai egy video forgatása közben a hongkongi amerikai konzulátus épületénél 2017. január 25-én. (MTI/EPA)
Nyitókép: -------------------

Trump szerint is összejöhet a csúcs Kimmel

Amerikai képviselők érkeztek Észak-Koreába, ami arra utal, hogy folytatódik a bizonytalan kimenetelű észak-koreai-amerikai csúcstalálkozó előkészítése. A közvetlen tárgyalásokat a múlt héten Trump amerikai elnök mondta le, Phenjan ellenséges megjegyzéseire utalva. Úgy tűnik azonban, hogy mindkét állam vezetője szeretné megtartani a találkozót.

Vasárnap amerikai illetékesek érkeztek Észak-Koreába, ami annak a jele, hogy mégis lehetőség, hogy megtartsák Kim Dzsong Un északi diktátor és Donald Trump amerikai elnök személyes találkozóját.

A június 12-ére Szingapúrba tervezett csúcsot először történelmi eseményként harangozták be, majd a felek által megfogalmazott bírálatok nyomán Trump egy hosszú levélben fejtette ki, hogy legnagyobb sajnálatára felmondja a találkozót.

Vasárnap viszont ismét arról beszélt, hogy szerinte még mindig megtarthatják a csúcsot.

Közben a közvetítő szerepét magára vállaló dél-koreai elnök, Mún Dzsae-in találkozott Kimmel és azt mondta:

„az északi vezető elkötelezte magát a Koreai-félsziget teljes atomfegyver-mentesítése mellett”.

Mivel ennek a kifejezésnek az értelmezése a legfőbb vitás pont a felek között, egyes elemzők szerint a Trump-Kim-csúcs – ha megtartják – lehet, hogy csak médiaesemény és nem egy történelmi lehetőség lesz a béke és biztonság megerősítésére.

Az amerikai és dél-koreai média szerint az Egyesült Államok volt szöuli nagykövetét küldték Phenjanba, hogy ott az északiak külügyminiszter-helyettesével tárgyaljon. Elkísérte őt a Nemzetbiztonsági Tanács egyik Korea-szakértője is.

Mint a közvetítő déli elnök elmondta:

az északiak azt szeretnék hallani Washingtontól, hogy az garantálja biztonságukat, azaz, hogy nem akar rezsimváltást és feladja az ellenséges hozzáállást.

Az amerikai szakértők egy része viszont abban kételkedik, hogy Phenjan valóban hajlandó lesz feladni atomfegyvereit. „A válasz sajnos az, hogy nem” – mondta Victor Cha, a Nemzetbiztonsági Tanács volt tagja, aki Trump szöuli nagykövetjelöltje is volt, egészen addig, amíg össze nem különböztek.

A csúcsot korábban lemondó Trump a hétvégén azzal lepte meg a világot, hogy a Fehér Házban közölte: „szépen halad a csúcs előkészítése. A dátum továbbra is június 12-e, Szingapúrban. Ez nem változott”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×