eur:
392.92
usd:
366.45
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Orbán Viktor miniszterelnök nemzetközi sajtótájékoztatót tart az április 8-i országgyűlési képviselő-választással kapcsolatban az Országházban 2018. április 10-én.
Nyitókép: Soós Lajos

Előkelő helyen Orbán Viktor a csehek népszerűségi listáján

Egy Csehországban végzett országos felmérés szerint Orbán Viktor magyar miniszterelnök a negyedik legmegbízhatóbb politikus a cseh, a közép-európai, illetve a világpolitikában fontos szerepet betöltő személyiségek közül.

Az áprilisban készített felmérés eredményét a CVVM prágai akadémiai közvélemény-kutató intézet készítette. A jelentés szerint a csehek jelentős hányada, 47 százaléka továbbra is az ország köztársasági elnökét, Miloš Zemant tartja a legmegbízhatóbb személyiségnek, bár a számarányok arról tanúskodnak, hogy a válaszadók ugyanolyan arányú körében megbízhatatlannak számít az államfő.

A második helyen egy szlovák politikus, Andrej Kiska köztársasági elnök végzett. Belé a megkérdezettek 33 százaléka helyezi a bizalmát, míg 30 százalékának nem szimpatikus a testvérországbeli elnök. A harmadik hely Emmanuel Macron francia elnököt illeti meg, 26 százalékos bizalommal és 35 százalékos bizalmatlansággal.

Előkelő helyen zárt a cseheknél Orbán Viktor magyar miniszterelnök,

aki 25 százalékos tetszési indexszel a negyedik helyet foglalja el, holtversenyben Theresa May brit kormányfővel, de nála a bizalmatlanok aránya a magyar kormányfőjénél magasabb, 31 százalék.

Az említetteket Robert Fico március végén lemondott szlovák miniszterelnök, Vlagyimir Putyin orosz, majd Donald Trump amerikai elnök, továbbá Angela Merkel német kancellár és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök követi a bizalmi ranglistán. A 22 politikusból álló listát Recep Tayyip Erdogan török államfő zárja, akiben csak a megkérdezettek 2 százaléka bízik, míg 39 százalék megbízhatatlan politikusnak tartja.

A közvélemény-kutató intézet megjegyezte, hogy

a végeredményt nyilvánvalóan befolyásolta a külföldi politikusok ismertsége a csehek körében.

Míg Zemant, Putyint, Trumpot és Merkelt a megkérdezettek öt százaléka vagy annak alacsonyabb aránya nem ismerte, addig Andrej Kiskánál ez a mutató már 20 százalékra emelkedett. Orbán Viktort a cseh válaszadók 33 százaléka nem ismeri. Andrzej Duda lengyel elnökről az emberek 51 százalékának, Peter Pellegrini új szlovák kormányfőről pedig 56 százalékának nincs tudomása.

A felmérésben megnevezett politikusok között egyetlen olyan sem volt, aki a megkérdezettek több mint felének élvezte volna a bizalmát. A legnagyobb bizalmatlanság a nemzetközi politikában meghatározó szerepet játszó Angela Merkel, Donald Trump és Vlagyimír Putyin iránt nyilvánult meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×