INFORÁDIÓ 
2019. január 22. kedd
Artúr, Vince

szlovákia

andrej kiska

államfő

Pozsony, 2018. március 4. Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)

Megindult a találgatás az új elnökjelöltekről

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök tegnapi bejelentése után, miszerint nem indul jövőre az államfőválasztáson, máris elindultak a találgatások, kik lehetnek a jelöltek a posztra. A kormánypártok jobbára közömbösen fogadták Kiska bejelentését, az ellenzék csalódottságának is hangot adott. A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja pedig azt kifogásolta, hogy az államfő közömbös volt a nemzetiségi kisebbségekkel szemben.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök kedden bejelentette, hogy nem indul újra a jövő évi államfőválasztáson, de a politikától nem szándékozik elfordulni. Az államfő családi okokra hivatkozva nem akar újból köztársasági elnök lenni.

„Meggyőződésem, hogy mindig fontos kiállni a demokratikus, európai, igazságos Szlovákiáért“ – fogalmazott a bejelentését követően, és hozzátette, hogy mivel személyes felelősséget érez Szlovákia irányvonalának alakulásáért,

továbbra is marad a politikában, és elgondolkozik azon, hogyan tudná legjobban kihasználni a tekintélyét és a nyilvánosság nagy részének bizalmát ahhoz, hogy Szlovákiában egy új korszak kezdődjön.

Konkrét terveiről azonban csak az őszi helyhatósági választások után szándékozik többet elárulni.

Andrej Kiska döntésére azonnal reagált az egész politikai paletta. Andrej Danko házelnök és az SNS elnöke, valamint Bugár Béla parlamenti alelnök, a Híd elnöke tudomásul vette az államfő döntését. A Smer több politikusa szerint

Andrej Kiska bejelentése nem elég, az államfői funkciójáról is le kellene mondania.

A kormánypárti képviselők egybehangzóan azzal hozták összefüggésbe a döntését, hogy a parlament összeférhetetlenségi bizottságának keddi ülésén bírálták őt az elnökválasztási kampányának szabálytalan finanszírozása miatt.

Az ellenzéki SaS nyilatkozatot adott ki, amelyben megértését hangsúlyozta Kiska döntésével kapcsolatban, és sürgette egy közös ellenzéki jelölt állítását. Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič sajnálkozásának adott hangot. A szintén ellenzéki Boris Kollár pedig bejelentette, pártja a hónap végéig megnevezi saját jelöltjét. Eddig csak olyan párton kívüli jelöltek neve vált ismertté, mint Radovan Znášik, Juraj Zábojník, Eduard Chmelár, Štefan Harabin és legújabban Róbert Mistrík. A sajtóban az elmúlt napokban felmerült, hogy akár Iveta Radičová, korábbi kormányfő is indulhat az elnöki posztért, de maga az érintett nem nyilatkozott a jelöléséről. Elemzők úgy látják, Radičová csakis független, polgári jelöltként indulna, ez lehetne számára az egyetlen lehetőség.

A Magyar Közösség Pártja kritikusan értékeli Andrej Kiska eddigi tevékenységét. Azt kifogásolja, hogy

az államfő közömbös volt a nemzeti kisebbségekkel szemben.

„Eddigi tevékenysége során nem történtek érdemi lépések a kisebbségek irányába” – áll a párt nyilatkozatában. Az MKP abban bízik, hogy Kiska mandátuma hátrelévő idejében orvosolni fogja ezt. Az MKP már korábban jelezte, hogy mindenképpen saját jelöltet indít a márciusban esedékes államfőválasztáson. Neveket azonban egyelőre nem említett a párt.

Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Kapcsolódó hang

Megindult a találgatás az új elnökjelöltekről
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018