eur:
393.47
usd:
367.04
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Pozsony, 2018. március 4.Andrej Kiska szlovák államfő sajtótájékoztatót tart Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró meggyilkolásával kapcsolatban Pozsonyban 2018. március 4-én. A kormány mélyreható átalakítását vagy előrehozott választás kiírását javasolta Kiska, mondván, hogy ez megoldás a Kuciak meggyilkolása miatt kialakult súlyos politikai válságra. A 27 éves Kuciak és élettársa holttestét február 25-én találták meg a szlovákiai Nagymácséd (Velka Maca) falubeli otthonukban. A párt agyonlőtték, a bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Megindult a találgatás az új elnökjelöltekről

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök tegnapi bejelentése után, miszerint nem indul jövőre az államfőválasztáson, máris elindultak a találgatások, kik lehetnek a jelöltek a posztra. A kormánypártok jobbára közömbösen fogadták Kiska bejelentését, az ellenzék csalódottságának is hangot adott. A parlamenten kívüli Magyar Közösség Pártja pedig azt kifogásolta, hogy az államfő közömbös volt a nemzetiségi kisebbségekkel szemben.

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök kedden bejelentette, hogy nem indul újra a jövő évi államfőválasztáson, de a politikától nem szándékozik elfordulni. Az államfő családi okokra hivatkozva nem akar újból köztársasági elnök lenni.

„Meggyőződésem, hogy mindig fontos kiállni a demokratikus, európai, igazságos Szlovákiáért“ – fogalmazott a bejelentését követően, és hozzátette, hogy mivel személyes felelősséget érez Szlovákia irányvonalának alakulásáért,

továbbra is marad a politikában, és elgondolkozik azon, hogyan tudná legjobban kihasználni a tekintélyét és a nyilvánosság nagy részének bizalmát ahhoz, hogy Szlovákiában egy új korszak kezdődjön.

Konkrét terveiről azonban csak az őszi helyhatósági választások után szándékozik többet elárulni.

Andrej Kiska döntésére azonnal reagált az egész politikai paletta. Andrej Danko házelnök és az SNS elnöke, valamint Bugár Béla parlamenti alelnök, a Híd elnöke tudomásul vette az államfő döntését. A Smer több politikusa szerint

Andrej Kiska bejelentése nem elég, az államfői funkciójáról is le kellene mondania.

A kormánypárti képviselők egybehangzóan azzal hozták összefüggésbe a döntését, hogy a parlament összeférhetetlenségi bizottságának keddi ülésén bírálták őt az elnökválasztási kampányának szabálytalan finanszírozása miatt.

Az ellenzéki SaS nyilatkozatot adott ki, amelyben megértését hangsúlyozta Kiska döntésével kapcsolatban, és sürgette egy közös ellenzéki jelölt állítását. Az OĽaNO vezetője, Igor Matovič sajnálkozásának adott hangot. A szintén ellenzéki Boris Kollár pedig bejelentette, pártja a hónap végéig megnevezi saját jelöltjét. Eddig csak olyan párton kívüli jelöltek neve vált ismertté, mint Radovan Znášik, Juraj Zábojník, Eduard Chmelár, Štefan Harabin és legújabban Róbert Mistrík. A sajtóban az elmúlt napokban felmerült, hogy akár Iveta Radičová, korábbi kormányfő is indulhat az elnöki posztért, de maga az érintett nem nyilatkozott a jelöléséről. Elemzők úgy látják, Radičová csakis független, polgári jelöltként indulna, ez lehetne számára az egyetlen lehetőség.

A Magyar Közösség Pártja kritikusan értékeli Andrej Kiska eddigi tevékenységét. Azt kifogásolja, hogy

az államfő közömbös volt a nemzeti kisebbségekkel szemben.

„Eddigi tevékenysége során nem történtek érdemi lépések a kisebbségek irányába” – áll a párt nyilatkozatában. Az MKP abban bízik, hogy Kiska mandátuma hátrelévő idejében orvosolni fogja ezt. Az MKP már korábban jelezte, hogy mindenképpen saját jelöltet indít a márciusban esedékes államfőválasztáson. Neveket azonban egyelőre nem említett a párt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Tombol a jelentési szezon, mi jön ma a tőzsdéken?

Mérsékelt elmozdulásokkal kezdődhet a kereskedés az irányadó európai tőzsdéken a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák előtt. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×