eur:
392.71
usd:
366.34
bux:
66745.39
2024. április 25. csütörtök Márk
Pozsony, 2018. március 15.Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök-helyttes (b) kormányalakítási megbízást vesz át Andrej Kiska államfőtől (j) Pozsonyban 2018. március 15-én, miután Robert Fico kormányfő lemondott. (MTI/EPA/Jakub Gavlak)
Nyitókép: JAKUB GAVLAK

Andrej Kiska jövőre nem indul az államfői székért

Andrej Kiska szlovák köztársasági elnök bejelentette, nem kíván újra államfő lenni. Döntését családi okokra hivatkozva hozta meg. Kiska elismerte, hogy néhány döntésével egyesekben negatív érzelmeket hagy maga után, de úgy fogalmazott, hogy a családdal eltöltött időt semmi sem tudja pótolni, még az elnöki tisztség sem, ezért nem indul a jövőre esedékes elnökválasztáson.

Andrej Kiska bejelentésére már régóta várt a szlovák közvélemény és a politikai pártok is, különösen az ellenzékiek, ugyanis Kiska döntésétől teszik függővé a saját államfőjelölt esetleges indítását. Az elnök hetekkel ezelőtt azt ígérte, legkésőbb szeptember végéig bejelenti, megméretteti-e magát újra vagy sem.

Andrej Kiska 2014-ben Robert Ficót győzte le az elnökválasztás során, megválasztása óta folyamatosan vezette a legnépszerűbb és legmegbízhatóbb szlovákiai politikusok listáját.

Ennek ellenére Kiska bejelentése nem okozott nagy meglepetést. Elmondta, az elmúlt évben boldog, de tragikus események is történtek a családjában, és ezek ráébresztették, milyen fontos a családdal töltött idő. Azt is elmondta, hogy az emberektől mindössze öt évre kért bizalmat. Beszédében hangsúlyozta,

jobb lesz, ha az emberek egy olyan köztársasági elnököt választanak jövőre, aki nem hordozza magával az ő harcainak terhét.

Andrej Kiska ugyanakkor azt is elmondta, hogy bár távozik a köztársasági elnöki posztról, marad a politikában. Elmondása szerint Szlovákiában meg kell változtatni a kormányzás módját, és ezért személyes felelősséget érez.

Nem tartja befejezettnek a 2014-ben elkezdett harcot, és azon fog dolgozni, hogyan segíthetne abban, hogy Szlovákiában egy új korszak kezdődjön.

Hangsúlyozta, egyesíteni szeretné azokat, akik nemcsak hajlandóak, de képesek is arra, hogy felelősségteljesen és tisztességesen kormányozzanak. Erről részleteket az őszi helyhatósági választások után ígért.

Robert Fico korábbi kormányfő, már tegnap támadást indított Kiska ellen. A Smer elnöke sajtótájékoztatót hívott össze, és arról beszélt, hogy a parlament összeférhetetlenségi bizottsága ma tárgyal Kiska 2014-es elnökválasztási kampányának szabálytalan finanszírozásáról.

Fico szerint Kiska sokkal több pénzt fordított a kampányra, mint amennyit a törvény megenged. Ráadásul mindezt szabálytalanul tette,

mert saját cégét használta a tranzakciók lebonyolítására, amit még azzal is tetézett, hogy adóhátralékba került. A kampányfinanszírozási ügyet Robert Fico nem először vette elő, már tavaly ősszel és idén tavasszal is támadta vele Kiskát. Most az is állította, hogy az államfő azért időzítette mára a politikai jövőjével kapcsolatos bejelentését, mert a parlamenti bizottság kellemetlen helyzetbe hozza őt, ha elmarasztalja a szabálytalanságokért. Roman Krpelan elnöki szóvivő azonnal reagált Robert Fico vádaskodásaira. Azt mondta,

az ex-miniszterelnök nem tanult saját bukásából. A személyeskedő támadás a legtöbb, amit a politikában még tenni tud.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×