eur:
394
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kényes helyzetben Németország a letartóztatott Puigdemont miatt

A legészakibb német tartomány, Schleswig-Holstein főügyésze az elkövetkező napokban dönt Puigdemont katalán vezető ügyében. Carles Puigdemont a múlt hónap végén Dánia felől lépte át a német határt, ahol a rendőrség a madridi kormány által kiadott európai elfogatóparancs értelmében őrizetbe vette.

Berlinben az ellenzéki Baloldali Párt politikai ügynek minősítette a katalánvezető kiadatási kérelmét, és ezért arra szólította fel a német kormányt, hogy semmiképpen se szolgáltassa ki Puigdemontot a spanyol hatóságoknak.

Carles Puigdemont tavaly októberben a spanyol kormány engedélye nélkül rendezett függetlenségi népszavazást Katalóniában, amit Madridban alkotmányellenesnek minősítettek. Az esetleges vádemelés elől a katalán vezető Brüsszelbe menekült, ahol politikai menedéket kért.

Márciusban Finnországba utazott, és részt vett egy katalán gyűlésen, majd Németországon át akart visszatérni Belgiumba, azonban a madridi kormány európai elfogatóparancsára hivatkozva a Dánia felől érkező politikust a német rendőrség őrizetbe vette. Azóta a neumünsteri börtönben vár az illetékes tartomány, Schleswig-Holsteinfőügyészének döntésére.

Az érdekében rendezett barcelonai és berlini tüntetések résztvevői, valamint a katalánvezető ügyvédei követelték, hogy a német kancellár akadályozza meg Puigdemont kiszolgáltatását Madridnak.

A politikailag igencsak kényes kérdéssel kapcsolatban a német kormány szóvivője rámutatott arra, hogy kiadatási kérelmek elbírálása az igazságszolgáltatás hatáskörébe tartozik, amibe a politikának nincs beleszólása. A nyilatkozatot megelőzésen a problémát az igazságügy- valamint a külügyminiszter is megvitatta a kancellária-miniszterrel, és az illetékes belügyi államtitkárral.

Időközben az ellenzéki Baloldali Párt kétvezető tagja meglátogatta a neumünsteri börtönben a katalán vezetőt, akit politikai fogolynak neveztek és ezért arra szólították fel a berlini kormányt, hogy semmilyen körülmények között se tegyen eleget Madrid kiadatási kérelmének. A két baloldali vezető síkra szállt annak érdekében is, hogy Puigdemont a berlini törvényhozásban is kifejthesse nézeteit.

A spanyol kormány a katalán politikust lázadásra való felbujtással vádolja, amelynek alapján hosszú börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×