eur:
389.73
usd:
362.76
bux:
68131.73
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Maga mellé akarja állítani partnereit Theresa May Oroszország ellen

Az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcsértekezletén Theresa May brit miniszterelnök elérte, hogy Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kijelentse: "Nagyon valószínű, hogy Oroszország felelős az Angliában ideggázzal elkövetett merényletért, más magyarázat nincs." Az Európai Unió, jelentéstétel végett, Brüsszelbe rendelte oroszországi nagykövetét. Angela Merkel kancellár pedig pénteken azt mondta, hogy az ügyben nemcsak szavakra van szükség, hanem tettekre is.

A brüsszeli uniós csúcsértekezlet első napján megvitatták a Szergej Szkripal volt orosz kettősügynök és lánya ellen ideggázzal elkövetett merénylet ügyét. A második napon kerül megbeszélésre a Brexit problémája, ezen Theresa May brit kormányfő nem vesz részt.

Új hír, hogy az a rendőr, aki Salisbury városában enyhébb mérgezést szenvedett, amikor a merénylet áldozatai segítségére sietett, most gyógyultan elhagyhatta a kórházat.

Theresa May úgy látja, hogy orosz agresszió veszélyezteti egész Európát,

ezért kért közös kiállást és összefogást ennek elhárítására. Angela Merkel kancellár és Emmanuel Macron francia elnök támogatását ígérte, más állam- és kormányfők viszont előbb szilárd bizonyítékokat akarnak látni, hiszen Moszkva visszautasítja az ideggáz-támadásban való részessége vádját. A brit diplomáciai lépésekhez hasonló tiltakozásra, például orosz diplomaták kiutasítására egyelőre nem hajlandók, bár Angela Merkel péntek reggel azt mondta, hogy nemcsak szavakra van szükség, hanem tettekre is.

Angliából az ügy miatt nem utaznak notabilitások, így királyi családtagok sem az Oroszországban sorra kerülő labdarúgó-világbajnokságra - de az angol válogatott ott lesz. Egy brit parlamenti képviselő azt mondta: szép visszavágás lenne, ha Anglia elnyerné a kupát.

A vegyifegyverkezés tilalmát ellenőrző nemzetközi szervezet a merénylet elkövetésének pontos megállapítása végett szeretne vérmintát kapni a továbbra is élet és halál között lebegő áldozatoktól, Szergej és Julija Szkripaltól. Ehhez családjuk engedélye lenne szükséges, de hozzátartozóik közül senki sem érdeklődik irántuk. Így brit felelős személy fog engedélyt adni a vérvételre.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×