eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Hogyan taktikázik majd a Trumppal tárgyaló Kim?

Hogyan taktikázik majd a Trumppal tárgyaló Kim?

Első ízben találkozhat amerikai elnök észak-koreai vezetővel, ha nem blöff Kim Dzsong Un és Donald Trump alkuja a közvetlen tárgyalásokról. Szakértők szerint Trump hátraarca rosszul sülhet el, ha nem sikerül elérni az előrehaladott észak-koreai nukleáris program teljes leállítását.

Bombát – de ezúttal politikai bombát robbantott – Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor, amikor közölte: elkötelezi magát a „nukleáris leszerelés” mellett és hajlandó felfüggeszteni atom- és rakétatesztjeit... amire a Fehér Házban az volt a válasz, hogy Donald Trump amerikai elnök kész személyesen találkozni vele.

Phenjan ezzel eléri egyik régi álmát, hogy vegyék annyira komolyan, hogy magas szinten tárgyalnak vele.

A találkozót Dél-Korea segítségével tarthatják meg, azt követően, hogy a dél-koreai nemzetbiztonsági tanácsadó Phenjanban járt és találkozott Kimmel.

Teljes atomfegyver-mentesítés?

De mit is jelent a „nukleáris leszerelés”, amely mellett látszólag hitet tett az észak-koreai diktátor, aki szeretne olyan rakétát hadrendben látni, amivel Amerikát fenyegetheti? - A déli szomszédok szerint a koreai félsziget teljes atomfegyver-mentesítését.

Trump ezt fontos fejleménynek nevezte, mint ahogy azt is, hogy Észak-Korea hajlandó felfüggeszteni az atomteszteket. Az ország elleni szankciók ugyanakkor addig életben maradnak, amíg alkut nem kötnek – írta a Twitteren az amerikai elnök. Fontos észak-koreai engedmény az is, hogy Kim elfogadja, hogy tovább tartsanak a közös, dél-koreai-amerikai hadgyakorlatok, melyeket 'rutinszerűnek' nevezett.

Szakértők ugyanakkor óvatosságra intenek. Egyrészt Phenjan már többször visszatáncolt korábbi vállalásaitól. Másrészt egyelőre nem világos, mit kérnek is majd az észak-koreaiaiak: hogy Amerika mérsékelje szembenállását, hogy szállítsanak neki energiát?

Közben más elemzők felvetik, hogy Észak-Korea elhúzhatja a tárgyalásokat és közben tovább növelheti és fejlesztheti atomfegyver-arzenálját.

Hiányzó emberek

A tárgyalásokat az is komplikálja, hogy amerikai részről nincsenek betöltve azok a fontos diplomáciai és tanácsadói posztok, amelyek az Észak-Koreával kapcsolatos ismereteket „szállíthatják” Trump elnöknek, ami fontos a megbeszélések sikeréhez.

Trumpot arra figyelmeztetik: különösen számára nagyon fontos, hogy a találkozó ne silányodjon médiacirkusszá, hanem konkrét eredményekkel végződjön.

„Sokkoló a hír, hogy Trump igent mondott, nem ilyen tárgyalsokra számítottunk” – mondta Jenny Town az elismert nemzetközi kapcsolatok programmal rendelkező Johns Hopkins egytem Korea Intézetének egyik vezetője. Arra figyelmeztette az elnököt, hogy fel kell készülnie a kemény bírálatokra, amit eddig nem tudott jól kezelni.

Mi lesz az ára?

Jeffrey Lewis, a Middlesbury Intézet atomfegyverek elterjedését megfigyelő programjának igazgatója egy happy enddel végződő észak-koreai filmhez hasonlította a történteket.

„Hatalmas győzelem Kimnek. Szaddam és Kadhafi feladta tömegpusztító fegyvereit... és mára halott.

Kim végigvitte a programot és eléri, hogy ellátogasson hozzá az amerikai elnök. Beszélnünk kell Phenjannal, de nem kéne előre megadni egy nagy engedményt” – mondta.

Frank Aum, az Amerikai Békeintézet szakértője szerint előfordulhat, hogy Kim még többet ígér, de az is, hogy nagy árat kér. Például, hogy Amerika vonja ki csapatait Dél-Koreából. Olyan is történhet, hogy Phenjan nem ad elég garanciát a nukleáris leszerelés hiteles ellenőrzéséhez vagy túlságosan hosszú ideig elhúzza az alkudozást.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×