INFORÁDIÓ 
2021. január 15. péntek
Lóránd, Lóránt

németország

török

tevehajcsár

afd

Tevehajcsárok miatt robbant ki a botrány Németországban

Tevehajcsárok miatt robbant ki a botrány Németországban

Az Alternatíva Németország számára jobboldali párt egyik vezetője a törököket egyszerűen tevehajcsároknak nevezte. A kijelentés országos felháborodást váltott ki, és a török szervezetek vezetője jogi lépéseket helyezett kilátásba az AfD politikusa ellen.

Berlinben a kancellár a török miniszterelnökkel folytatott tanácskozását követő sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy Németország készen áll a vitatott ügyek megtárgyalására és az Ankarához fűződő kapcsolatok javítására. A viszonyt a kölcsönös érdekek és ahol csak lehet, a közös értékek alapján kell továbbfejleszteni – mondta Angela Merkel.

A szászországi Nenntmannsdorfban rendezett hamvazószerdai tömeggyűlésen éppen a közös értékek létezését vonta kétségbe az AfD egyik politikusa. André Poggenburg, a jobboldali Alternatíva Németország számára elnevezésű párt szász-anhalti tartományi vezetője több száz ember előtt mondott beszédében

a törököket sommásan tevehajcsároknak és bazári kereskedőknek nevezte,

akik legjobban tennék, ha szednék sátorfájukat, és visszatérnének a Boszporuszon túlra, ahonnan jöttek. Poggenburg kijelentése általános megütközést keltett. Frank Walter Steinmeier államfő azt mondta, sajnálatos módon akadnak olyan politikusok, akik felszólalásaikban annyira elragadtatják magukat, hogy a legotrombább szólamoktól sem riadnak vissza és a gyűlöletkeltést stratégiaként használják.

Heiko Maas, a még hivatalban lévö kormány igazságügyminisztere hangsúlyozta, hogy

aki az embereket származásuk vagy nemzetiségi hovatartozásuk alapján osztályozza, az rasszista.

Szász-Anhalt tartomány miniszterelnöke, Reiner Haseloff úgy véli, hogy Poggenburg kijelentése jól példázza az AfD igazi arcát, ugyanis gyűlöletet kelt Németországban, és kizárja magát a demokratikus politikai vitákból. Az ellenzéki Zöldpárt parlamenti frakcióvezetője, Katrin Göring-Eckhard pedig leszögezte, hogy a szólásszabadság nem jelenthet bujtogatást a gyűlöletre.

A német földön élő törökök csúcsszervezete felháborodással nyilatkozott a jobboldali párt tartományi vezetőjének kijelentéseiről, és

jogi lépésekre készül André Poggenburg ellen.

Az AfD-politikus időközben azzal védekezett, hogy a hamvazószerdán mondott beszédét politikai szatírának szánta, és ennek keretében használt kiélezett jelzőket.

Kapcsolódó hang

Tevehajcsárok miatt robbant ki a botrány Németországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018