INFORÁDIÓ 
2018. július 21. szombat
Dániel, Daniella
schwechatarfelismerésrepülőtérútlevélellenőrzésbiztonság
Arcszkenner válthatja fel az útlevél-ellenőrzést

Arcszkenner válthatja fel az útlevél-ellenőrzést

Infostart / InfoRádió

Szigorodnak a biztonsági ellenőrzések a schwechati reptéren. December közepétől biometrikus arcfelismerő rendszert vezetnek be, amellyel a schengeni térségen kívülről érkező utasokat fogják vizsgálni. Az intelligens kapu lefényképezi az utasokat, és összehasonlítja arcképüket az útlevelükben vagy a személyi igazolványukon található fényképpel. A jövőben ez az új elektronikus módszer válthatná fel a klasszikus útlevél-ellenőrzést.

Az intelligens kapu lefényképezi az utasokat, és összehasonlítja arcképüket az útlevelükben vagy a személyi igazolványukon található fényképpel. A jövőben ez az új elektronikus módszer válthatná fel a klasszikus útlevél-ellenőrzést.

Jelenleg 25 intelligens kaput tesztelnek az osztrákok. Az úgynevezett E-Gates rendszerrel a hónap közepétől kezdik élesben is az utasellenőrzést. A rendszer mindenkit ellenőriz, aki például az Egyesült Államokból, Egyiptomból vagy Törökországból utazik be Ausztriába, vagyis még az osztrák állampolgárokat is megvizsgálják. Az intelligens kapuk felállításától hatékonyabb és gyorsabb vizsgálatot várnak.

Johann Baumschlager rendőrségi szóvivő elmondta, a hónap első napjaiban az utasok még eldönthetik, hogy a hagyományos útlevélvizsgálatnak vetik-e alá magukat, vagy már az új rendszert választják, amely fényképet készít az arcukról, és összehasonlítja azt az útiokmányban található fotóval. A szóvivő hozzátette, hogy a gyermekes családok és a 18 évnél fiatalabb személyek számára jelen pillanatban továbbra is a hagyományos útlevélvizsgálat a kötelező.

A schwechati repülőtér vezetőjének tájékoztatása szerint évente 150-200 millió euró közötti összeget fordítanak biztonsági intézkedésekre, amely a repülőtér költségvetésének egynegyede. Az ellenőrzés szigorítására további százmillió eurót szánnak. Jelenleg a schwechati repülőtéren kétezren teljesítenek biztonsági szolgálatot. Az ő munkájuk akkor sem szűnik meg, ha üzembe helyezik az intelligens kapukat.

Ausztriában az új arcfelismerő intelligens kapukkal a jövőben nemcsak a nem schengeni övezetből érkezőket vizsgálnák ilyen módon, hanem minden beutazót, és ellenőriznék a buszon vagy vasúton érkező utasokat is.

Kapcsolódó hang

Arcszkenner válthatja fel az útlevél-ellenőrzést
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
 
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH